20 éves a DKMT EURORÉGIÓ – Mit tervez Călin Dobra, TEMES megyei tanácselnök

20 éves fennállását ünnepelte a Duna-Kőrös-Maros-Tisza (DKMT) Eurorégió, azaz három ország, Szerbia, Magyarország és Románia egyes megyéinek együttműködése. Ezúttal Újvidéken, a Vajdasági Parlament nagytermében a találkoztak a három régió képviselői.

Kedd délelőtt három ország önkormányzati és megyei képviselői vettek részt a Vajdasági Parlament épületében megtartott díszülésen, melyen a DKMT Eurorégió megalapításának 20. évfordulóját ünnepelték. Igor Mirović, vajdasági tartományi kormányfő fogadta az egybegyűlteket, de beszédet mondott Pásztor István, a tartományi parlament elnöke is, aki szerint Vajdaság a kezdetektől motorja volt az együttműködésnek… és a jövőben is ezt tervezik. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke kihangsúlyozta a már meglévő tematikus turisztikai útvonalak kialakításának fontosságát, Călin Dobra, a Temes Megyei Tanács elnöke pedig kiemelte, hogy Temes megye továbbra is teljes vállszélességgel bevállalja az eurorégióban való együttműködést, de megemlítette: nem mond le a Temesvár-Belgrád autópálya megépítéséről. CJT - DobraTermészetesen az ünnepélyen jelen voltak az eurorégió jelenlegi és volt tagjainak képviselői, romániai részről Arad és Krassó-Szörény megyei is képviseltette magát, magyarországi részről pedig Bács-Kiskun és Békés megye képviselői is jelen voltak.

Ráadásul Békés megye Önkormányzatának egykori elnöke szerint a tanácsnak vissza kell térnie a DKMT Eurorégióba, ugyanis véleménye szerint az effajta együttműködéseknek a jövőben egyre nagyobb szerep jut majd  az Európai Unióban.

A esemény végén emlékplaketteket adtak át a az egykori alapító elnököknek és azoknak akiknek fontos szerepük volt az eurorégió fejlesztésében. Temes megyei részről többek között Călin Dobrát, Titu Bojint, Emil Mateescut, Kardos Ágnest és Marossy Zoltánt is díjazták.

temesvarihirek.ro

Vélemények

facebook kommentek