50 millió eurós hitel az EU bankjától a BRUA-gázvezeték romániai szakaszának megépítésére

A romániai gázvezeték-hálózatot kezelő állami vállalat, a Transgaz 50 millió euró hitelt kapott a Juncker-terv keretében az Európai Beruházási Banktól a Bulgáriát, Romániát, Magyarországot és Ausztriát összekötő úgynevezett BRUA-gázvezeték első romániai szakaszának megépítésére – közölte pénteken az Európai Bizottság. A hitelért a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) vállalt garanciát. A vezeték 478 kilométer hosszú és a dél-romániai Podisortól a bánsági Temesrékásig (Recas) terjed. A hitelből a vezetéket és három kompresszorállomást építenek meg Podisornál, Bibestinél és Zsuppánál (Jupa).euro money
A BRUA megépítésének teljes költségét 550 millió euróra becsülik, amiből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít. Andrew McDowell, az Európai Beruházási Bank alelnöke kijelentette: ez a stratégiai fontosságú projekt összeköti a dél-keleti és a közép-európai országok gázhálózatát, és megszünteti a dél-kelet-európai államok függőségét a jelenleg létező egyetlen gázvezetéktől, növelve az országok energiabiztonságát. Emellett lehetőség nyílik arra, hogy az országok olcsóbban vásárolhassanak gázt.

Az uniós végrehajtó bizottság becslése szerint a gázvezeték különböző szakaszainak építése idején 4-5 ezer állás létesül, a BRUA működtetése pedig 300-400 munkahely létesítését biztosítja.

A gázfolyosón évente 4,4 milliárd köbméter gáz szállítását tervezik.

MTI

Vélemények

facebook kommentek