A katonaságot is bevonták a mentésbe Szerbiában

A katonaságot is bevonták a hóban rekedt autósok mentésébe Szerbiában, miután péntek késő délutánra számos helyen több méter magas hótorlaszok alakultak ki az utakon. A Vajdaság déli részén fekvő Nagybecskereket Belgráddal összekötő úton a viharos szél által emelt többméteres hótorlaszok miatt már csütörtök este leállt a forgalom, így többen az utakon töltötték az éjszakát, és mentésüket a hatóságok csak péntek délután tudták megkezdeni. A rendőrség rendkívüli helyzetekkel megbízott osztályának jelentése szerint a szóban forgó térségből 84 embert katonai helikopterekkel szállítottak a közeli kórházba. A Belgrád felé vezető út továbbra is járhatatlan.ho havaz zapada

Jovan Krivokapic, a védelmi minisztérium szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a katonaság egyik harckocsiját is bevetették a Szabadka és Topolya közötti úton, ott ugyanis egy nyerges vontató borult fel a hóbuckák miatt.
Az erős szél és a hóátfúvások a szerémségi rész kivételével egész Vajdaságban nehezítik a közlekedést. A rendőrség arra szólította fel a lakosságot, hogy ha tehetik, maradjanak otthon.

Az orkánerejű szél miatt áramkimaradások is voltak a nap folyamán a Bánság területén. A széllökések ereje az óránkénti 100 kilométeres sebességet is elérte – nyilatkozták az illetékesek.
Az Újvidék és Szabadka közötti autópálya egyes szakaszai csak egyetlen sávban járhatók, az utat folyamatosan takarítják, néhol azonban 1-2 méter magas hótorlaszok is kialakultak – tájékoztatott a szabadkai Pannon RTV. Észak-Bácskában több utat is lezártak ideiglenesen. A Szabadkáról Belgrád felé vezető autópályán több helyen elakadt tehergépkocsik akadályozzák a forgalmat.

A közlekedési miniszter intézkedései értelmében Magyarország és Románia felől nem léphetnek be Szerbia területére a tehergépjárművek, illetve bizonyos útszakaszokon a belső kamionforgalom is szünetel. A Dunán leállították a hajóforgalmat. Az intézkedések visszavonásig érvényesek, ami az előrejelzések szerint hétfő előtt nem valószínű.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>