A kommunista éra újabb munkatábor-parancsnokát jelentették fel Romániában

Az egykori cernavodai munkatábor egyik parancsnoka, Florian Cormos elleni feljelentéssel folytatódik Romániában a “kommunista pribékek” tavaly kezdődött felelősségre vonása – közölte kedden a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) vezetője.

Az intézet 35 olyan, még életben lévő személyt azonosított tavaly, akik a kommunista rendszer elnyomógépezetéhez tartoztak, és bizonyíthatóan emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el. Az IICCMER feljelentése alapján azóta az ügyészség bíróság elé állított két volt börtönparancsnokot, egy harmadik pedig a vádemelés előtt meghalt.florian cormos

A most 87 éves Cormos a negyedik a 35-ös listán. Az IICCMER szerint 1953 elején mindössze négy hónapig volt a munkatábor parancsnoka, de az általa elrendelt embertelen bánásmód – az erőszak, kínzás, éheztetés, orvosi ellátás megtagadása – miatt ebben az időszakban 115 politikai fogoly vesztette életét és 400 vált munkaképtelenné.
Gyakorlatilag naponta meghalt egy ember Cormos kivégzőtáborában és a táborparancsnok kegyetlenségét a kommunista hatóságok sem tűrték el: nem az elkövetett bűnök miatt, hanem azért mert kitudódott és gyakorlatilag felére csökkentette a Duna-Fekete-tenger csatorna építésén dolgozó tábor munkavégző képességét – közölte keddi sajtóértekezletén Andrei Muraru, az IICCMER ügyvezető elnöke.
Hozzátette: Cormos ellen – Sztálin halála után – fegyelmi vizsgálat indult, életfogytiglani kényszermunkára ítélték, de három év múlva, 1957-ben kiengedték és 1972-ig különböző büntetésvégrehajtó intézetekben dolgozott kiképzőtisztként. A volt munkatábor-parancsnok jelenleg Nagyváradon él.

Az IICCMER nyilvánosság elé tárt részletes feljelentései nyomán a román média tág teret szentelt az utóbbi hónapokban a kommunizmus idején elkövetett, politikai hátterű bűnöknek, amelyek a konkrét történetek és a szereplők ismeretében sokkal nagyobb visszhangot keltettek a közvéleményben, mint a korábban közölt statisztikai adatok.
A máramarosszigeti börtönmúzeum mellett működő kutatóintézet közlése szerint Romániában több mint 600 ezer embert ítéltek el és zártak börtönbe politikai okok miatt 1945 és 1989 között, a kommunista rendszer idején.

MTI
rtv.net

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>