A magyarellenes vélemények hangoztatása által Románia kereskedelmi kapcsolatai is veszélybe kerülhetnek

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) ügyvezető elnöke szeptember 8-i Facebook-bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a MOL töltőállomásokon egy magyarok által sűrűn lakott térség autonómiáját népszerűsítik. Traian Băsescu az általa vezetett párt ifjúsági szervezetének nyári egyetemén mondott beszédet szombaton, ahol arra szólította fel a körülbelül 300 fős hallgatóságát és a romániai autósokat, hogy ne tankoljanak a MOL Románia töltőállomásain, mert a vállalat „az autonóm Székelyföldet” ábrázoló térképeket forgalmaz, és úgy vélekedett, hogy ez ellentmond Románia Alkotmányának.
Ahhoz, hogy szemléltetni tudjuk az újbóli információferdítést, fontosnak tartottunk néhány pontosítást megemlíteni.

Az Eugen Tomac által, Csíkszeredában lefényképezett turisztikai látványosságokat népszerűsítő térkép nemcsak Székelyföldet, hanem a Szászok földjét is ábrázolja, együttesen. A MOL Románia által kiadott hivatalos közleményben pedig hangsúlyozzák, hogy ezek az említett térképek a MOL Románia által kezdeményezett, 2011-ben induló, az akkori regionális fejlesztésért és turizmusért felelős minisztérium által is támogatott kampány részét képezik, amelynek célja népszerűsíteni az ország egyes régióinak látványosságait. Hasonló, helyi turisztikai célpontokat ábrázoló térképek pedig megtalálhatóak a MOL töltőállomásokon országszerte, például Moldovában is.

„Szomorú, hogy a romániai magyar kisebbség ellenségképe ezzel az esettel is erősödött, és a román többség egyes tagjai körében kezd egyre divatosabbá és rendszeresebbé válni minden ilyen jellegű provokáció. Szolgálatunk fokozott figyelme ezúttal sem lankad, teszünk arról, hogy a hasonló esetekről minden illetékes hazai és nemzetközi fórumnak beszámoljunk” – véleményezte az esetet Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője.

temesvarihirek.ro

Vélemények

facebook kommentek