A nagyváradi önkormányzat eltávolíttatná Tőkés László irodájáról a székely zászlót

A nagyváradi polgármesteri hivatal eltávolíttatná a székely zászlót  Tőkés László európai parlamenti képviselő helyi képviselői irodájáról, a politikus bírósághoz fordul az ügyben – ezt maga Tőkés László közölte kedden. A Fidesz-listán megválasztott erdélyi EP-képviselő Nagyváradon tartott sajtótájékoztatót. Az MTI-hez eljuttatott közleményben emlékeztetett, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetei júniusban szimbolikus politikai gesztussal tiltakoztak Nagyváradon az újabban előforduló, magyarsággal szembeni jogtiprások ellen. Akkor Tőkés László kitűzte a székely zászlót EP-képviselői irodájának erkélyére ezzel jelezve a partiumiak szolidaritását a székelyekkel. Székelyföldön ugyanis a román hatóságok tiltják a székely zászló kifüggesztését középületekre és közterekre.tokes emnp 2014

Tőkés László augusztus 21-én szabálysértési jegyzőkönyvet kapott az erdélyi város önkormányzatának hatáskörében lévő helyi rendőrségtől, amit egy nappal korábban állítottak ki Nagyvárad polgármestere és főépítésze nevében. Ebben az elöljárók felszólították Tőkés Lászlót, hogy egy héten belül “semmisítse meg” irodájának falára kitűzött “reklámzászlót”, mivel kitűzésére nem kért és kapott engedélyt a polgármesteri hivataltól. Az önkormányzat 30 ezer és 50 ezer lej közötti pénzbírságot helyezett kilátásba.

Tőkés László szerint az elöljáróság intézkedése és “ügybuzgalma egyszerre nevetséges és felháborító”. “Azt állítani a székely zászlóról, hogy egy törvénytelenül kitűzött reklámlobogó, vagy valódi, vagy tettetett tudatlanságra vall” – véli az EMNT elnöke, aki nem tartja véletlennek az irodája falán lobogó jelkép elleni hatósági intézkedést, illetve annak jogi indoklását, ugyanis Marosvásárhelyen hasonló törvényi hivatkozással próbálják leszedetni a kitűzött székely zászlókat.

Az EP-képviselő közigazgatási bíróságon támadja meg a szabálysértési jegyzőkönyvet, és kéri annak érvénytelenítését – olvasható a közleményben.

A novemberi romániai államelnök-választással kapcsolatban Tőkés László arra biztatta az erdélyi magyarokat, hogy most aláírásukkal, majd szavazataikkal az EMNP jelöltjét, Szilágyi Zsoltot támogassák, és ne Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjét. Romániában minden jelöltnek legalább 200 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy indulhasson a választáson. Tőkés szerint Szilágyi Zsolt 1989-ben a temesvári népfelkelés cselekvő résztvevőjeként tűnt ki, majd az erdélyi magyar, illetve a székely önrendelkezés következetes harcosaként szerzett elévülhetetlen érdemeket.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>