A Ponta-kormány a TVR és rádió összevonását tervezi

ponta victorA kormány a bukaresti közszolgálati televízió és rádió összevonását tervezi, de ez leghamarabb a jövő évben valósítható meg – jelentette ki hétfőn Victor Ponta miniszterelnök.

A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy létezik egy hosszú távú kormányzati stratégia, ami a két közszolgálati intézmény összevonására vonatkozik. Ponta szerint ez leghamarabb a jövő évben valósítható meg, mert a Román Televízió (TVR) anyagi nehézségekkel küszködik, tetemes adóssága van, miközben a Román Rádiótársaság (SRR) nyereséges. Ponta szerint az összevonás csak akkor jöhet szóba, amikor a televízió is nyereségessé válik.

“Létezik egy hosszú távú stratégia. Nem lehet azonnal alkalmazni, mert ez azt jelentené, hogy a rádiót is csődbe visszük” – mondta Ponta, emlékeztetve rá, hogy a köztelevíziónak 800 millió lej adóssága van.

Rámutatott: a két vállalatnak egyetlen országos társaságot kellene alkotniuk, hiszen számos európai országban is így van – érvelt a kormányfő. Ugyanakkor hozzátette: egyelőre nem dolgoztak ki tervezetet az összevonásról, ez körülbelül egy év múlva várható, amikor a két intézmény vezetősége fogja a parlament elé terjeszteni.

A román köztelevízió vezetősége március elején jelentette be, hogy az előzetes mérleg szerint sikerült 2,5 millió lej nyereséggel zárni a 2013-as évet, de az intézmény korábban felhalmozott adósságai elérik a 800,6 millió lejt. Ennek nagyobbik részével, 543,7 millió lejjel az államkasszának tartozik a közintézmény. A román köztelevíziótól tavaly 619 embert bocsátottak el, s az alkalmazottak száma így 2535-re csökkent.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>