A szerbiai kulturális javak közé sorolták Tito könyvtárát

Felkerült a kiemelt jelentőségű szerbiai kulturális javak listájára Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök teljes könyvtára – közölte hétfőn a Jugoszláv Történeti Múzeum. A múzeum közleménye szerint a könyvtár “kiemelt kulturális és történelmi értéket hordozó egyedi gyűjtemény”. A mintegy 15 ezer kötetet Jugoszlávia “örökös elnöke” 1940 és 1980 között gyűjtötte össze, a könyveket főleg a szerzőktől, illetve a látogatóba érkező diplomáciai képviselőktől és politikusoktól kapta ajándékba. josip-broz-tito

Különösen érdekesek azok a könyvek – fogalmaz a közlemény -, amelyeket a kor meghatározó személyiségei láttak el kézjegyükkel. Az ajándékozók között szerepel Winston Churchill, Indira Gandhi, Jasszer Arafat és Dzsaváharlál Nehru is.
A gyűjtemény nagyon változatos, a szépirodalom, a történelem, a művészetek, a filozófia, a vallás és a politika mellett ritkaságnak számító kiadványok, enciklopédiák, szótárak és lexikonok is helyet kaptak a több mint 11 ezer címet tartalmazó könyvtárban – írta a Jugoszláv Történeti Múzeum.

A leírás szerint a könyvtárban kiemelt helyen szerepelt a marxista irodalom, így Karl Marx Tőkéjének első kiadása, valamint a teljes Marx-életmű, illetve Friedrich Engels és Vlagyimir Iljics Lenin összes műve, de megtalálható Tito könyveinek egy-egy példánya, és annak minden fordítása is.
A gyűjtemény egyelőre kizárólag a Tito életével és az egykori Jugoszlávia történelmével foglalkozó kutatók számára hozzáférhető.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>