Anna-napi ünnepséget szerveznek az erdélyi Torockón

Annák napja Torockó községben címmel három napos ünnepséget szervez a hétvégén az erdélyi település polgármesteri hivatala, amely mintegy 500 magyarországi vendégre számít.

Szőcs Ferenc polgármester az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy az előző években július végén a falunapokat szokták tartani, de két évvel ezelőtt megszületett az a gondolat, hogy a régi hagyományok közül frissítsenek fel valamit és azt kössék a falunapokhoz. Így született az ötlet, hogy Anna-napi bált szervezzenek. Ezek a bálok régen a helyi művelődési otthonban zajlottak, most utcabál formájában szervezik meg.Dobos Menyhért

A torockói Annák napja zsíroskenyér partival, tábortűzzel és gitáresttel kezdődik pénteken este a torockószentgyörgyi Ilona-vár lábánál, majd szombaton a torockói Vajornál folytatódik ünnepi műsorral, amelynek keretében fellép többek között a Maros Művészegyüttes, a helyi fúvós és citera zenekar, a vegyeskórus, a néptánccsoport, a szentmihályi vegyeskórus, a Magyarlapádi Pirospántlikás Népi Együttes és Béres Balázs illuzionista.

Vasárnap a torockói unitárius templomban istentisztelet lesz, majd a kultúrotthon udvarán tordai pecsenyét sütnek. A polgármester elmondta, hogy ez utóbbi, disznókarajból készülő étel azért viseli ezt a nevet, mert először az erdélyi Tordán készítették.

Szőcs Ferenc elmondta, hogy Torockónak nyolc testvértelepülése van és Magyarországról mintegy 500 vendéget várnak. A településen mintegy 60 panzió működik, ezek mind megteltek már – közölte.

MTI

Vélemények

facebook kommentek