Arad és Nagyvárad is befogadná a CEU-t

A Közép-európai Egyetemet (CEU) Magyarországon érő “korlátozásokra” hivatkozva Gheorghe Falca, Arad polgármestere felajánlotta, hogy költöztessék a romániai városba a tanintézményt.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető politikusa csütörtöki sajtóértekezleten jelentette be a városháza több tisztségviselőjével egyeztetett kezdeményezését. Elmondta: első körben egy kétemeletes, 4000 négyzetméteres tanépületet és egy 75 szobás, étkezdével is rendelkező 2000 négyzetméteres kollégiumot tudnak felajánlani a CEU-nak. Néhány év múlva további ingatlanok szabadulnak fel a – jelenleg még a katonaság által használt – vár területén, ezek közül is a CEU rendelkezésére bocsáthatnak néhányat – tette hozzá.Befejezõdött a nagyváradi vár felújítása

Michael Ignatieff rektornak címzett levelében Falca az európai demokratikus átalakulások meghatározó intézményeként jellemezte a budapesti Közép-európai Egyetemet, szolidaritásáról biztosítva annak tanárait, illetve hallgatóit.

Felajánlását alátámasztandó hozzáfűzte: Arad is a közép-európai kultúra része, kiváló infrastrukturális adottságokkal – autópályával, páneurópai vasútvonallal, nemzetközi repülőtérrel – rendelkezik.

Csütörtökön egy másik romániai liberális városvezető, Ilie Bolojan nagyváradi polgármester is felvetette, hogy városa befogadhatná a CEU-t. Bolojan Facebook-bejegyzésben úgy vélekedett: Nagyvárad nyitottságát és közép-európai elhivatottságát bizonyítaná, ha ajánlatot tenne a Közép-európai Egyetemnek, hogy a “nagyhírű oktatási intézmény” Nagyváradon folytassa tevékenységét.

MTI

Vélemények

facebook kommentek