Az elöregedő társadalom miatt Szlovénia hosszú távú idősellátási törvénytervezetet készít

Az elöregedő társadalom miatt a szlovén kormány hosszú távú idősellátási és gondozási törvénytervezetet készít, amelyhez további forrásokat biztosít – jelentette be Milojka Kolar Celarc egészségügyi miniszter kedden Ljubljanában. A nyugdíjbiztosítás, az egészségellátás és szociális ellátás intézménye mellé a kormány hosszú távú idősellátás és gondozási ellátás bevezetését tervezi, a törvény véglegesítéséhez azonban még szükség van a pénzügyminisztériummal való egyeztetésre – mondta a tárcavezető. Kifejtette, hogy az új ellátási rendszer felhasználói a jövőben eldönthetik, öregek otthonába költöznek vagy saját otthonaikban tartanak igényt a gondozásra, utóbbinál a rászorulók pénzügyi juttatásban részesülnek, illetve házi gondozót vehetnének igénybe.

Ezen jogok biztosításához további 300 millió euróra van szükség – mondta Kolar Celarc. Hozzátette: a költségek kétharmadát a nyugdíjpénztárak és a betegbiztosítók fedezik, a valamivel több mint 100 millió euró költséget pedig új illeték bevezetésével teremti meg a kormány: a jövedelmek után, annak nagyságától függően, 4 és 25 százalék közötti illetéket kell majd fizetni.

A tavaly készült egyik tanulmány szerint Szlovéniában az elkövetkező hét évben 20 százalékkal nő azok száma, akiknek szükségük lesz a fent említett gondozásra. 2016-ban a szlovén lakosság 19 százaléka volt idősebb 65 évnél és 4 százaléka töltötte be a 80 évet.

Az Eurostat demográfiára vonatkozó statisztikai előrejelzései szerint Szlovéniában 2030-ban a népesség negyede lesz idősebb 65 évnél, a különböző betegségek miatt, mint például az Alzheimer-kór, pedig közülük sokan nem lesznek képesek ellátni magukat és segítségre szorulnak majd.

MTI

Vélemények

facebook kommentek