Az őt ért vádakra válaszolt egy interjúban az RMDSZ miniszterelnökhelyettes-jelöltje

Az Erdélyi Riport című hetilap internetes oldalán közölt interjúban válaszolt Biró Rozália szenátor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) miniszterelnökhelyettes-jelöltje azokra a vádakra, amelyek a román sajtóban érték az utóbbi napokban. Biró Rozáliát múlt csütörtökön jelölte az RMDSZ a kormánytisztségeitől augusztus elsején megváló Kelemen Hunor kulturális miniszter és kormányfőhelyettes helyére. A nagyváradi politikust azóta számtalan bírálat érte a román sajtóban.Biró Rozália

Felrótták neki, hogy kevés köze van a kultúrához, hogy összeférhetetlenség miatt folytatott vizsgálatot ellene a feddhetetlenségi ügynökség (ANI), hogy nem tud elég jól románul, és családja vagyonosodását is gyanúsnak tartják. Biró Rozália a vádakra válaszolva úgy vélekedett, a román kulturális tárcának elsősorban jó menedzserre van szüksége, aki a szűkös anyagi lehetőségek között is hatékonyan tudja irányítani a tárca tevékenységét. Vagyonával kapcsolatban elmondta, 1990 és 2000 között saját vállalkozásait irányította. Megjegyezte, aki vállalkozóként hatékonyan tud gazdálkodni, annak jobb esélye van arra, hogy a közpénzekkel is felelősségteljesen és sikeresen gazdálkodjon.

Elmondta, a feddhetetlenségi ügynökség azért vizsgálta, mert Nagyvárad alpolgármestereként 2006-ban jóváhagyta, hogy a Léda-házat (Ady Endre múzsájának a házát) annak a Partium Alapítványnak adják bérbe, amelyiknek ő az egyik alapítója. Hozzátette, az érdekösszeférhetetlenség vádját két héttel ezelőtt ejtette a bíróság. Arra reagálva, hogy kínos helyzetbe került egy rádióinterjúban, mert nem ismert egy román szót, amely a riporter kérdésében szerepelt, kijelentette: a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem közgazdasági szakán román nyelven szerzett diplomát, jeles tanulmányi eredményekkel. Hozzátette, örülne, ha anyanyelvi szinten beszélné a román nyelvet, és tökéletesíti nyelvtudását.

“Szeretem a kihívásokat. Szeretek döntéseket hozni, és ezeknek vállalom is a következményeit. Nem tartok ettől a kihívástól. Türelmetlenül várom, hogy nekifoghassak dolgozni az új tisztségeimben” – mondta az Erdélyi Riportnak az RMDSZ szenátora.

http://www.erdelyiriport.ro/&8222;nem-tartok-ett%C5%91l-a-kih%C3%ADv%C3%A1st%C3%B3l&8221;-erdelyiriport-1584.html

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>