Băsescu elnök Putyin közbelépését sürgeti a kelet-ukrajnai EBESZ-misszió ügyében

basescu traian romaniaTraian Băsescu államfő felhívást intézett hétfőn Vlagyimir Putyinhoz, amelyben sürgette, hogy az orosz elnök is vesse latba befolyását az EBESZ kelet-ukrajnai missziójának zavartalan működése érdekében.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a román államfő aggodalommal értesült arról, hogy az ukrajnai Szlovjanszkban oroszbarát szakadár fegyveresek péntek óta fogva tartják az EBESZ több külföldi megfigyelőjét.

“Az EBESZ megfigyelők foglyul ejtése a helyzet rendezését célzó nemzetközi erőfeszítés elleni közvetlen támadás, illegális félkatonai erők törvénytelen cselekménye. Az a tény, hogy az elkövetők letartóztatott bűnözők szabadon bocsátásáról próbáltak alkudozni az állami hatóságokkal egy terrorista csoport által elkövetett túszejtésnek minősíthető” – érvelt a román államfő.

Basescu szerint a mozgásszabadság mindennemű törvénytelen korlátozásáért, emberrablásért, békés civilek élő pajzsként való felhasználásáért az elkövetőket büntetőjogi felelősségre kell vonni az emberi jogok megsértése miatt.

“Románia elítél minden szeparatizmust, a politikai célok katonai nyomásgyakorlással való érvényesítését. Traian Basescu, Románia elnöke felhívást intéz Vlagyimir Putyinhoz, az Orosz Föderáció elnökéhez: ítélje el határozottan a Donyeck megyei illegális katonai jellegű cselekményeket és vesse latba minden befolyását az EBESZ kelet-ukrajnai missziójának zavartalan működése érdekében” – olvasható a román elnöki hivatal közleményében.

A szakadárok az EBESZ 13 német, svéd, lengyel, dán és cseh katonai megfigyelőjét ejtették foglyul pénteken a Donyeck megyei Szlovjanszkban, állítólagos meg nem engedett tevékenység, részben kémkedés vádjával. A csoporthoz tartoznak a megfigyelőket kísérő ukrán katonák is. Az egyik megfigyelőt, egy svéd állampolgárt cukorbetegségére való tekintettel vasárnap szabadon engedték.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>