Băsescu embere szerint megengedhetetlen és elítélendő a magyar pártok tette

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) ügyvezető elnöke azt nyilatkozta hétfőn, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökeinek közös állásfoglalása az autonómiaelképzelések összehangolásáról egy ‘durva provokáció, amelynek az a célja, hogy fölösleges feszültséget keltsen Romániában’.

‘Fel vagyok háborodva a magyar politikai vezetők provokatív magatartásától a centenáriumi év kezdetén.(…) A magyar pártok tette megengedhetetlen és elítélendő, mert megosztja a román társadalmat’ – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Tomac.eugen tomac

Traian Băsescu ex-elnök pártjának ügyvezetője hozzátette, hogy a román állam mindig megértéssel fordult a kisebbségek fele.

‘Ezzel szemben a magyar vezetők kihívóan viselkednek és béketűrésünket tesztelik, amelyet már így is túlságosan kiterjesztettünk. Azt gondoljuk, hogy itt kellene leállniuk. Különben az ilyen radikális, provokatív hozzáállás csapdába ejti a magyar anyanyelvű román állampolgárokat is, zavart okoz, széthúzáshoz és szélsőséges retorikához vezet, amelyeknek nincs helyük a társadalomban. Megengedhetetlen, hogy 2018-ban eltűrjük, hogy román állami méltóságot viselő személyek ilyen tettekre ragadtassák magukat’ – jeletette ki Tomac.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Biró Zsolt, az MPP elnöke és Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke hétfőn egy közös állásfoglalást írt alá, amelyben területi autonómiát kérnek Székelyföldnek és sajátos jogállást Partiumnak.

agerpres.ro
temesvarihirek.ro

Vélemények

facebook kommentek