Basescu: Oroszország konfliktust és instabilitást gerjeszt a térségben

basescu traian romaniaBukarest fenntartja kapcsolatait Moszkvával, de nem tekinthet el attól, hogy Oroszország konfliktust és instabilitást gerjeszt a Fekete-tenger térségében – hangsúlyozta Traian Basescu román államfő szerdán az Adevarul portálnak adott, interneten közvetített interjújában.

“Mindig is korrekt kapcsolatra törekedtem az Orosz Föderációval, de ehhez minkét félnek el kell ismernie a valóságot. Nem fog sem az orosz külügyminisztérium, sem Putyin elnök, sem Medvegyev kormányfő meggyőzni engem arról, hogy Oroszország a béke követe, az olajág hordozója ebben a térségben. Nem: Oroszország konfliktusokat gerjeszt és instabilitást” – jelentette ki Basescu.

Kifejtette: Oroszország egy instabilitási gyűrűt hozott létre a Fekete-tenger körül, a Krím félszigeten, a Hegyi-Karabah térségben, Abháziában, Dél-Oszétiában és a Dnyeszter-melléken.

“Ezeket a konfliktusokat Moszkvából lehet csak megoldani, de ugyanúgy robbantani is onnan lehet őket, akár egymás után, akár egyszerre, ahogy Moszkva politikai igényei megkívánják” – vélekedett a román elnök.

Az orosz külügyminisztérium április elején csalódását fejezte ki a román államfő Ukrajnával és a Krímmel kapcsolatos “sorozatos oroszellenes kijelentései” miatt. Moszkvában egyebek között azt nehezményezték, hogy a román elnök országa NATO-csatlakozásának 10. évfordulóján azt mondta: Oroszország agressziót követett el Ukrajna ellen és megsértette az ország területi egységét garantáló, 1994-es budapesti memorandumot.

Erre utalva Basescu rámutatott: a csalódás kölcsönös. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy megszakadt volna a kommunikáció a nagykövetségek szintjén.

Basescu arra is kitért, hogy Romániának javítania kell a tartalékosok mozgósíthatóságát, jelenleg ugyanis tartalékosainak jelentős része “Olaszországban, Spanyolországban, vagy Németországban dolgozik vendégmunkásként”. Ugyanakkor kifejtette: nem hiszi, hogy Oroszország NATO-országot támadna meg. “Ez háborúhoz vezetne” – szögezte le az elnök.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>