Băsescu szerint sérülhet a romániai elnökválasztás korrektsége

Sérülhet a romániai novemberi elnökválasztás lebonyolításának korrektsége – erre hívta fel a figyelmet hétfőn Traian Basescu államelnök, élesen bírálva a román kormányt. Basescu szerint a kabinet több olyan sürgősségi kormányrendeletet bocsátott ki az elmúlt időszakban, amelyek veszélybe sodorhatják a választás tisztességes lebonyolítását. Mint mondta, a kormány befolyása alá vonta az ombudsman intézményét is, amely egyedüli szervként rendelkezik hatáskörrel, hogy a vitatott sürgősségi kormányrendeleteket megtámadja az alkotmánybíróságon.
basescu cotroceni president
Példaként a 2013/28-as rendeletet említette, amely Basescu szerint lehetővé teszi, hogy a kormány átláthatatlanul osztogasson közpénzt a hozzá pártpolitikai vonalon hűséges polgármestereknek, akiknek – Basescu szerint – a kormány így akarja meghálálni a mozgósítást az elnökválasztáson.

Úgy véli, hogy a 2014/45-ös sürgősségi kormányrendelet már az alkotmányt sérti, hiszen ez eltörölte a különleges szavazókörzeteket, ami azt jelenti, hogy bármelyik szavazókörzetben leadhatják voksukat azok az állampolgárok, akik nem lakcímük szerinti körzetben szavaznak. Basescu szerint a rendelet a központi választási bizottság szerkezetét is módosította. Hangoztatta, hogy ezeket nem lehet sürgősségi rendelettel megváltoztatni. Basescu szerint az ombudsmannak meg kellett volna támadnia az alkotmánybíróságon ezt a rendeletet.

Utolsóként a 2014/55-ös számú rendeletet említette a választás korrektségét befolyásoló rendelkezésként, amely lehetővé teszi a helyi választottaknak – polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek és megyei tanácselnököknek -, hogy 45 napig pártot váltsanak anélkül, hogy elveszítenék mandátumukat, amit a helyi választottak törvénye ugyanakkor előír. Az ellenzék szerint a kormányzó szociáldemokraták így akarják átcsábítani saját oldalukra az ellenzék polgármestereit.

Basescu szerint a kormány a befolyása alá vont a választások lebonyolítása szempontjából olyan fontos intézményeket, mint a rádiókat és televíziókat felügyelő Országos Audiovizuális Tanácsot, illetve a csendőrséget. Korábban a román jobbközép ellenzéki Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) is élesen bírálta Pontát a szóban forgó sürgősségi kormányrendeletek miatt.

Romániában november 2-án, illetve16-án tartanak államelnök-választást. Basescu már nem indulhat újabb mandátumért, a kampányban viszont az általa védnökölt Népi Mozgalom Pártot (PMP) támogatja.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>