Borbély: a kelet-európai régió országainak nagyobb összetartást kell tanúsítaniuk a menekültkérdés kapcsán

Laszlo Borbely rmdszAlbánia és Románia bilaterális parlamenti kapcsolatának erősítéséről, valamint az Európai Unió és a Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodásról tárgyalt október 28-án, szerdán Bukarestben Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke Ilir Tepelenaval, Albánia bukaresti nagykövetével.

A Szerbiától 2008-ban elszakadt, zömmel albánok lakta Koszovó a megállapodás értelmében jogrendszerét fokozatosan kezdi az uniós normákhoz igazítani,  ellentételezésként pedig az EU kilátásba helyezte a vízumliberalizációt.

„Románia jelenlegi álláspontja Koszovót illetően olyan politikai nyilatkozatokon alapul, amelyeket 2007-ben hozott a parlament. Az RMDSZ már akkor is azon a véleményen volt, hogy az országnak el kellene ismernie Koszovó függetlenségét, és semmilyen párhuzamot nem kellene vonnia a Szerbiától levált ország és a romániai magyarok autonómia-törekvései között, hiszen ezen utóbbi kezdeményezés teljes mértékben tiszteletben tartja a román állam szuverenitását” – nyilatkozta Borbély László. Elmondta, bár Románia álláspontja Koszovót illetően hivatalosan egyelőre nem változott, egyes politikai nyilatkozatok arra engednek következtetni, hogy lehet beszélni egy esetleges változásról. „Ebben a kérdésben Románia elnökének álláspontja meghatározó lehet” – tette hozzá Borbély.

A nyugat-balkáni migráció által érintett országok helyzetére is kitérve, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke elmondta: a következő hónapokban, a parlamenti diplomáciai kapcsolatok erősítése mellett a kelet-európai régió országainak nagyobb összetartást, több szolidaritást kell tanúsítaniuk a menekültkérdés kapcsán.

Vélemények

facebook kommentek