Borbély: Romániának a fenntartható fejlődést megcélozva kell energiaforrásait felhasználnia

Az energiahatékonyság, az energiabiztonság, a fenntartható fejlődés és a környezettudatos életmód kihívásai voltak a fő témái a Crans Montana Fórum 27. évi ülésének, amelyet június 29 − július 1. között Bécsben szerveztek meg, és amelynek bevezető napján Borbély László, a Közép – és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) igazgatótanácsi tagjakén, a „Miként hangolhatjuk össze az energiabiztonságot a környezetvédelemmel? – A Marokkói Királyság modellje” című panelben szólalt fel.

„Mind az energiabiztonság, mind a fenntartható fejlődés kapcsán, az emberiség egy új dimenzióval találja szembe magát, és az, hogy mi, politikai döntéshozók, állami intézmények vezetői, mennyire tudunk élni a felkínált lehetőségekkel, amelyeket a tavalyi döntések hoztak, és amelyek mérföldkövek lehetnek fenntartható fejlesztési célok megvalósítása, a természeti katasztrófák megelőzése, és a klímaváltozás megfékezése terén, csak rajtunk áll, akarat kérdése. A tavalyi New-York-i egyeztetésen és a párizsi klímacsúcson megfogalmazott előírások komoly kihívást jelentenek a következő 15 évre, de gyakorlatba ültetésük már most el kell kezdődjön, és az ezekhez szükséges törvénykezések, projektek már most be kell induljanak”− hangsúlyozta felszólalásában Borbély.

Elmondta, ezekben a témákban Romániának fontos szerepe van régiójában, hiszen komoly potenciállal rendelkezik, ami az energiaforrásokat illeti, akár a víz-energia hasznosítást illetően, akár más, újrahasznosítható energiát tekintve, arról nem is beszélve, hogy komoly kőolajlelőhelyeket fedeztek fel a Fekete-tengerben.

„Amennyiben Románia ezen források felhasználását nem egy, a fenntartható fejlődést megcélzó stratégia mentén képzeli el, hosszútávon nem tudunk komoly szereplői maradni ennek a régiónak. Fontos, hogy az ehhez hasonló, globális méretű, de a kisebb, regionális jellegű találkozókon is meghallgassuk egymást, tanuljunk egymástól, mert együtt hatékonyabbak vagyunk” – összegzett Borbély László, aki a holnapi nap során a képviselőház külügyi bizottságának elnökeként „A parlamentek közötti globális párbeszéd előmozdítása” című panel keretén belül szólal majd fel.

A Fórumon Ausztria magas rangú elöljárói mellett, Montenegró és Albánia elnökei, miniszterei, parlamenti elnökei, volt elnökök és miniszterelnökök szólaltak fel.

temesvarihirek.ro

Vélemények

facebook kommentek