Brit választások – Cameron már csak egy miniszterelnöki időszakot vállal

David Cameron brit miniszterelnök hétfőn közölte, hogy már csak egy miniszterelnöki időszakot vállal. A konzervatív párti kormányfő a BBC hírtelevíziójának nyilatkozva kijelentette, hogy ha a május 7-én esedékes választások után is ő lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke, a következő öt évre szóló mandátumát kitölti, de utána távozik a Downing Streetről, mivel akkor már “ideje lesz új vezetőt választani”.

Cameron példátlan módon egyenes utalást is tett arra, hogy kiket tartana alkalmas utódjelöltnek. Megfogalmazása szerint a Konzervatív Párton belül rengeteg a tehetség, és “feljövőben vannak olyan nagyszerű emberek”, mint Theresa May belügyminiszter, George Osborne pénzügyminiszter, vagy Boris Johnson, London polgármestere.

Prime Minister David Cameron has been accused of breaking the coalition's pledge to increase NHS funding (AP)

Nagy-Britanniában semmilyen jogszabály nem korlátozza, hogy a mindenkori miniszterelnök hány megbízatást vállalhat. Cameron azonban a hétfői BBC-interjúban úgy fogalmazott, hogy egyszer mindenképpen eljön az a nap, amikor egy kormánypártnak “friss erőkre van szüksége”.  Hozzátette: a miniszterelnöki tisztség olyan, mint a reggelire fogyasztott gabonapehely; két adag nagyszerű, de lehet, hogy három már túl sok lenne belőle.

Cameron 2005 óta a Konzervatív Párt vezetője, és a 2010-es választások óta Nagy-Britannia miniszterelnöke a Liberális Demokratákkal alakított koalíciós kormány élén.

A modern brit politikatörténetben első ízben Tony Blair, a Munkáspárt vezette előző brit kormány miniszterelnöke jelentette be előre, a 2005-ös parlamenti választások előtt nem sokkal, hogy még egy megméretést vállal, utána azonban már nem indul többet a kormányfői posztért.

Blair – aki egymás után három választási győzelemre vezette a Munkáspártot, rekordot döntve a párt történetében – szintén azzal az ígérettel indult a tíz évvel ezelőtti választásokon, hogy győzelem esetén kitölti teljes mandátumát. Az iraki háború körüli súlyos belpolitikai botrányok és a Munkáspárt meredek népszerűségvesztése nyomán azonban – engedve a saját pártján belül is mind erőteljesebb nyomásnak – már 2007 nyarán lemondott, átadva helyét addigi pénzügyminiszterének, Gordon Brownnak.

Cameron teljesen váratlan hétfői bejelentése bizonyosan találgatásözönt indít útjára az utódlás mikéntjéről és lehetséges időpontjáról. Jóllehet a kormányfő határozottan kijelentette, hogy választási győzelme esetén kitöltené teljes mandátumát, brit politikai bennfentesek azonban már korábban felvetették annak lehetőségét, hogy Cameron a brit EU-tagságról tervezett, legkésőbb 2017-ig esedékes népszavazás után lemondhat.

A brit sajtó és politikai elemzők egybehangzó és visszatérő véleménye szerint David Cameron legesélyesebb utódjelöltje a kormányzó Konzervatív Párt élén Boris Johnson, a New Yorkban született, brit-amerikai kettős állampolgárságú londoni polgármester. Johnson már évekkel ezelőtt bejelentette, hogy lemond amerikai állampolgárságáról, ez azonban eddig nem történt meg.

MTI
AP

Vélemények

facebook kommentek