Cannes 2014 – Kilenctagú lesz a hivatalos versenyprogram nemzetközi zsűrije

accr-jury-cannesNyolc világhírű filmrendező és színész kapott helyet Dániából, Dél-Koreából, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Iránból, Kínából és Mexikóból a 67. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjának zsűrijébe, amelynek elnöke a korábbi bejelentésnek megfelelően Jane Campion, Oscar-díjas új-zélandi rendező, forgatókönyvíró lesz – közölték hétfőn a szervezők.

    Sofia Coppola amerikai filmrendező, Willem Dafoe amerikai színész, Gael Garcia Bernal mexikói színész, rendező mellett Carole Bouquet francia, Leila Hatami iráni és Jeon Do-Yeon dél-korai színésznő, valamint Jia Zhangke kínai és Nicolas Winding Refn dán rendező fogja eldönteni, hogy a versenybe meghívott 18 alkotás közül melyik kapja az Arany Pálmát május 24-én.

Közülük elsősorban a 43 éves Sofia Coppola visszatérő vendége a fesztiválnak. Öngyilkos szüzek című első nagyjátékfilmjét a Quinzaine des Réalisateurs (Rendezők kéthete) című válogatásban mutatták be 1999-ben, a Marie Antoinette 2006-ban a hivatalos versenyprogramban szerepelt, legutóbbi filmje, a Lopom a sztárom című alkotás pedig tavaly a nyitófilmje volt az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) című szekciónak.

Ugyanakkor Gael Garcia Bernal rendezőként és színészként is több filmmel is meghívást kapott már Cannes-ba, Willem Dafoe-t pedig Lars Von Trier filmjeiben láthatta a cannes-i közönség, az 56 éves Carole Bouquet, a franciák egyik legnagyobb sztárja pedig rendszeresen felvonulhat a vörös szőnyegen. Nicolas Winding Refn Drive – Gázt! című kultuszfilmje 2011-ben a hivatalos programban elnyerte a legjobb rendezés díját, tavaly pedig a Csak Isten bocsáthat meg című filmje indulhatott az Arany Pálmáért.
A 67. cannes-i filmfesztivál május 14-én Olivier Dahan olasz filmrendező Grace – Monaco csillaga című filmjének díszbemutatójával, Nicole Kidmannel a címszerepben nyílik meg. A fesztivál május 25-éig tart, de az aznapi európai választásokra való tekintettel a hivatalos versenyprogram díjkiosztója kivételesen előző este lesz.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>