Csupán egy szavazattal győzött az Újszentesi RMDSZ listavezetője

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) újszentesi szervezete péntek este, a helyi kultúrotthonban rendezte meg a jelöltállító gyűlését. A kisebb késéssel kezdődő összejövetelen a helyi RMDSZ tanácsos-jelöltjein kívül jelen volt Fazakas Csaba, a megyei szervezet kulturális alelnöke, valamint Molnár András, a Temes Megyei Tanács RMDSZ-es listavezetője. Nos, a gyűlést Miklós Árpád újszentesi RMDSZ elnök és egyben a község alpolgármesterének rövid beszámolója indította, majd Kádár György helyi tanácsos is elmondta a magáét. Kiemelte Szilágyi Géza ex-polgármester tevékenységét, nem feledve el azt sem, hogy a jelenlegi mandátumban a helyi szervezet egy tanácsosi pozíciót vesztett el, amikor Bozsó Margit úgy döntött, hogy csatlakozik az Ágoston Ödön által vezette Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNȚCD) helyi szervezetéhez. A 73 éves tapasztalt politikus elmondta, hogy az utóbbi időben azért szövetkeztek a Szociáldemokrata Párttal (PSD), mert a jobboldali román pártok képviselői állítólag többször “lebozgorozták” a magyarokat! „Bár még nem törölték le Újszentes nevét, de már egyre sűrűbben mondják, hogy nem vagyunk 20%-osak.” – tette hozzá a helyiek által csak Kádár Gyuszi bácsiként ismert tanácsos, aki a 1989 előtt tíz évig vezette a község ügyeit.udmr dumbravita

Felbátorodva Kádár György lelkesítő beszédén, Benkő Zsolt a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületének (BMGVE) ügyvezető igazgatója is elmondta, hogy miként látja újszentesi magyarság jövőjét és a község gazdasági fejlődését. A többségben lévő idős jelenlevők közül többen is sérelmezték a gyűlések hiányát, Fazakas Csaba pedig hozzátette, hogy meglepte a helyi Butykos Néptánccsoport tagjainak hiánya, akik – a jelek szerint – távollétükkel tiltakoztak.

Az összegyűltek egy 17 tagú listáról legalább négy nevet kellett bekarikázzanak, így dőlt el, hogy ki, milyen pozíciót foglal majd el a júniusi helyhatósági választások alkalmával. A vezetőség szerint, a szavazólap összetételét a helyi római-katolikus, illetve a református templomban elhelyezett urnában bedobott nevek alapján írták össze. Nos, a 64 érvényes leadott szavazat megszámlálása után a következő ranglista alakult ki: 1. Miklós Árpád 44 vokssal, 2. Dénes Ildikó 43, 3. Kádár György 29, 4. Benkő Zsolt 24, 5. Szilágyi Géza 24, 6. Lengyel Miklós 23, 6. Meda Gizella 23, 7. Márton Zoltán 14, 8. Berecki Lajos 10, 8. Bodor Angéla 10, 9. Dudás József 9, 9. Lukács-Káfony Mónika 9, 10. Mihály Zoltán 8, 11. Szabó Vilmos 7, 11. Vastag Gyula 7, 12. Piroska Lajos 6 és 13. Bakk János 4.

Kisebb-nagyobb meglepetésekkel, de a papírforma most is igazolódott. Mindenesetre jelzésértékű, hogy  elnöki pozíciója és az alpolgármesteri tisztsége ellenére Miklós Árpád, csupán egy szavazattal előzte meg Dénes Ildikót, az Újszentesi Általános Iskola aligazgatóját. Bár, Kádár György a második helyre pályázott, bizonyára megelégszik az utolsó, állítólag biztos befutó harmadik hellyel. Meglepetésre vagy sem, de a kevesek által ismert fiatal Benkő Zsolt ugyanannyi szavazatot szedett össze mint Szilágyi Géza, az újszentesi RMDSZ egykori vezetője. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a volt polgármester személyes okok miatt nem lehetett jelen a gyűlésen és nem is tudni, hogy egyáltalán vállalja majd az indulást vagy sem…

Bár az újszentesi magyarságra is egyre inkább a széthúzás a jellemző, de minden bizonnyal dicséretre méltó, hogy így is 64-en voksoltak a jelöltlistára, ráadásul a 17-es listáról szinte a fele valóban pályázott egy befutó tanácsi pozíciókra.

A polgármester-jelöltről még nem döntöttek, de a választási eredményeket követően szinte borítékolni lehet Miklós Árpi indulását. Hozzá kell tennünk, hogy vannak olyanok is akik még mindig Szilágyi Gézát gondolják megfelelőbbnek, mert állítólag ő “jobban húzná maga után a listát…”.  Bár a magyarok száma szinte változatlan maradt, a település őrült terjeszkedése miatt a magyarság számaránya már 15% alá csökkent, ezért magyar polgármester-jelöltnek valójában már nincs esélye a győzelemre. Minden bizonnyal Victor Malac jelenlegi szocdem polgármester újabb mandátumért indul, ugyanakkor Iulian Alexandru Abălaru, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje is reménykedik egy meglepetésben. A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) színeiben Nagy Balázs, a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztárt színeiben pedig bizonyára Ágoston Ödön indul a gazdag Temes megyei község vezetésének megszerzésére.

TemesváriHírek.ro
TemesváriHírek.ro-fotók

Vélemények

facebook kommentek