Döntött az Európai Parlament: Szigorúbb lesz a schengeni határellenőrzés

Megszavazta szerdán az EP a schengeni határellenőrzés szigorítását és gyorsítását szolgáló elektronikus rendszer felállítását és az EU-n kívülről érkezők regisztrálását. Az új „Be- és Kilépési Rendszer” (EES) rögzíti a nem uniós állampolgárok nevét, ujjlenyomatát, arcképét, a belépés helyét és idejét is. Ezeket az adatokat a vízumkötelezett és a vízum nélkül is beengedhető utasoknál egyaránt rögzítik belépéskor, kilépéskor és a belépés megtagadása esetében, majd 90 napig tárolják. A rendszer révén könnyebben ellenőrizhető, hogy a megengedett tartózkodás idejét (egy 180 napos ablakban 90 napot) az illető nem lépte-e túl. Az útlevelek pecsételését gyorsabb eljárás veszi át, ahol a hamis iratokat és a túltartózkodást is könnyebb kiszűrni.Megkezdõdött a szigorított ellenõrzés a schengeni külsõ h
Az adatok tárolása
•    Az adatokat alapesetben három évig, túltartózkodáskor öt évig őrzik meg;
•    A rendszer adatait bűn- és terrorcselekmények megelőzésére, kiszűrésére és felderítésére is lehet használni.

Hozzáférés az adatokhoz
Az új regisztrációs rendszerben sokféle adat gyűlik össze, amelyeket a külső határátkelőhelyeken dolgozók az illegális belépés és túltartózkodás visszaszorítására használhatnak.
•    Az információkhoz hozzáférnek a nemzeti határőrizettel és vízumkiadással foglalkozó szervek;
•    az adatokhoz az Europol is hozzáfér;
•    a tagállami menekültügyi hatóságok nem kapnak hozzáférést az adatbázishoz.

Bulgária és Románia is részt vesz a rendszerben
A rendszert a schengeni együttműködés országai mellett azok a tagállamok is használhatják, amelyeknél befejeződött az ún schengeni értékelés vagy passzív részesei az európai vízuminformációs rendszernek (VIS).

“Az új be- és kilépési rendszer által gyorsabb és biztonságosabb lesz a határátlépés, könnyebb lesz elkapni a hamis papírokkal próbálkozó terroristákat és más bűnözőket” – mondta Augustin Diaz de Mera (EPP, Spanyolország) jelentéstevő.

Következő lépések
A tagállamokkal már leegyeztetett jogszabály-tervezetet a képviselők 477 igen szavazattal 139 ellenében 50 tartózkodás mellett fogadták el. Az új rendszer várhatóan 2020-ban lép életbe.

temesvarihirek.ro

Vélemények

facebook kommentek