Dragnea: nem fenyeget, hogy a román parlament megszavazza a Székelyföld autonómiáját

Nincs olyan “kockázat”, hogy a román parlament elfogadná a Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó törvénytervezetet – szögezte le pénteken Liviu Dragnea, a bukaresti kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője, a képviselőház elnöke.

A politikust arra reagáltatták az újságírók, hogy előző nap a hivatalos közlönyben megjelent polgári kezdeményezésként a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott autonómiatervezet.liviu-dragnea

Dragnea rámutatott: a PSD és liberális koalíciós partnere “egy pillanatig sem fog tétovázni” a tervezet elutasításával, amelyet alkotmányellenesnek tartanak.

“Sajnálom azonban, hogy léteznek ilyen kezdeményezések, mert ezek feszültséget szítanak a lakosság egy részében, és olyan lelkiállapotot idézhet elő, ami nem valami pozitív” – tette hozzá a PSD elnöke.

Az autonómia-statútumot a Gyergyószéki Székely Tanács próbálja most polgári kezdeményezésként a bukaresti parlament elé juttatni. Ennek előfeltételeként a kezdeményezők tavaly novemberben megküldték a tervezetet véleményezésre a – szakértőkből álló, a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló – törvényhozási tanácsnak. A testület a tervezet elutasítását javasolta a parlamentnek arra hivatkozva, hogy a kezdeményezés az egységes román nemzetállammal párhuzamos, különálló állami entitás létrehozását irányozza elő, és így alkotmányellenes.

Miután a polgári kezdeményezés – a törvénytervezet és az elutasítását javasló szakértői véleményezés – megjelent a hivatalos közlönyben, a kezdeményezőknek fél évük van arra, hogy összegyűjtsék azt a százezer – legalább 11 megyéből származó, megyénként legalább ötezer – támogató aláírást, amellyel a tervezet megvitatására lehet kötelezni a bukaresti parlamentet.

MTI

Vélemények

facebook kommentek