Egy magyar-román kettős állampolgárt gyanúsít embercsempészettel a határrendészet

Egy magyar rendszámú autót vezető, magyar-román kettős állampolgárt gyanúsítanak embercsempészettel a hatóságok, miután a 38 éves férfi gépkocsijában Romániában már regisztrált menedékkérőket találtak ötszáz méternyire a magyar-román határtól.

A határrendészet hétfői közleménye szerint a bihardiószegi határrendészek az illegális bevándorlás megfékezése érdekében végrehajtott művelet során szombat este fél tízkor állították meg a VW Sharan márkájú egyterű gépkocsit, amely a Bihar megyei Székelyhíd (Sacuieni) települést elhagyva indult a határ felé. A gépkocsiban 11 szíriai és iraki migránst – öt 23 és 32 év közötti felnőttet és hat 1 és 10 év közötti gyereket – találtak a hatóságok, akik a román hatóságok által kiállított ideiglenes személyazonossági igazolványokkal rendelkeztek.Illegális bevándorlás - Röszke
Kihallgatásuk során elmondták: illegálisan próbáltak átszökni Magyarországra, hogy így bejussanak a schengeni övezetbe. Mint beszámoltak róla, gyalog akartak átjutni a zöldhatáron, miután a gépkocsivezető a határsáv közelébe viszi őket.

A határrendészet tiltott határátlépési kísérlet gyanújával kezdeményezett bűnvádi eljárást ellenük.

A gépkocsit vezető Ioan T. ellen embercsempészet gyanújával indult eljárás – közölte a román határrendészet. A hatályos román büntető törvénykönyv kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azokat, akik a határsértők toborozásában, eligazításában, szállításában vagy rejtegetésében vesznek részt. Ha ezt anyagi előnyszerzés céljából teszik, a büntetési tétel háromtól tíz év börtönig terjedhet.

MTI

Vélemények

facebook kommentek