Egyre kevesebben vásárolnak könyvet Szerbiában

Konyvvasar TemesvarA belgrádi könyvesboltokban egyre kevesebben vásárolnak szépirodalmi alkotásokat, néhány üzlet szinte már csak papír- és írószer, valamint iskolaszerek eladásából tartja fenn magát – írta pénteken a Danas című szerbiai napilap.

Az újság beszámolója szerint a belgrádiak – és általában Szerbia lakossága – egyre kevésbé engedhetik meg maguknak, hogy a munkához vagy a tanuláshoz feltétlenül szükséges könyveken felül további irodalmi alkotásokat vásároljon.

A belgrádi üzletek körképe alapján a Danas megállapította, hogy a gyerekkönyveknek mindig van piaca, azok eladására mindig lehet számítani. Emellett a szerb fővárosról és az országról szóló történelmi-turisztikai könyvek számíthatnak biztos eladásra, Aleksandar Diklić Beograd veciti grad (Belgrád, az örök város) című műve például minden újabb kiadás után azonnal elfogy a polcokról.

Az eladók szerint a szerb vásárlók “divat alapján” vásárolnak, vagyis mindig azokat a műveket keresik, amelyeket a média éppen reklámoz. Mint mondták, Gabriel García Márquez halála után ismét megnőtt a kereslet a regényei iránt. Van azonban néhány klasszikusnak számító külföldi regény, amelyet mindig szívesen olvasnak a szerbek. Ilyen például Gustav Flaubert Érzelmek iskolája című műve és Hamvas Béla A bor filozófiája című könyve is.

A legkevésbé az irodalomelmélet iránt érdeklődnek az olvasók, egyes üzletekben az is előfordul, hogy napokig egyetlen könyvet sem adnak el – számolt be a Danas.
A 19. század végén a boltok még azt is feljegyezték, hogy a könyvvásárlóknak mi volt a foglalkozásuk, így még pontosabb képet tudtak alkotni a fogyasztói szokásokról. A szerb főváros például az első világháborút megelőzően jelentős polgári városnak számított, az olvasási trendek egybecsengtek más európai országok szokásaival.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>