Elfogadta a szenátus a Bánság Napját

molnar rmdsz bansagMegszavazta a szenátus április 26-án, kedden azt a bánsági képviselők és szenátorok által kezdeményezett törvénytervezetet, amely értelmében már idéntől,  július 21-én Románia hivatalos ünnepe lesz a Bánság Napja.

„Fontos a regionális identitás, a Bánság pedig sajátos jellemzőkkel és történelmi hagyománnyal rendelkező régió, így fontosnak tartottam, hogy Románia és lakossága jobban odafigyeljen térségünkre az által, hogy a Bánság értékeinek felmutatására hivatalos ünnepnapot jelölünk ki. Július 21. a modern Bánság első napja, ez az a pillanat, amikor a régió újból az európai régiók mellé sorakozott fel a török uralmat követően” – nyilatkozta Molnár Zsolt RMDSZ-es képviselő, a tervezet egyik kezdeményezője.

Tánczos Barna szenátor plénumi felszólalásában kifejtette: fontos, hogy a történelmi régiókból érkező kezdeményezések támogatásra találjanak a parlamentben. „Románia csak akkor lehet erős ország, ha erős régiók alkotják. Egy ilyen hivatalos nap megszavazása a szolidaritást, a régió történelmére való büszke visszatekintést segíti elő” – fogalmazott Tánczos Barna

Vélemények

facebook kommentek