Elfogadta Bukarest a Magyarország-Románia határon átnyúló együttműködési programot

Elfogadta szerdai ülésén a bukaresti kormány a magyar-román határon átnyúló együttműködési programot, amelynek összértéke 232 millió euró. A 2014-2020-as időszakra szóló Interreg V-A elnevezésű program legnagyobb részét, 189 millió eurót közösségi, a többit pedig nemzeti forrásokból pénzelik. A két ország közös határvonalán négy-négy megye – román oldalon Szatmár, Bihar, Arad és Temes, magyar oldalon pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdu-Bihar, Békés és Csongrád megye – pályázhat meg pénzösszegeket a a határon túli megyékkel közös programok megvalósítására.ponta kormany guvern

Az Interreg V-A program egyebek mellett a határ átjárhatóságának javítása, a munkaerő mobilitásának segítése, az erőforrások közös felhasználása területén jelölt ki úgynevezett prioritási tengelyeket, amelyeknél az Európai Unió regionális fejlesztési alapjából hívható le a költségek 85 százaléka.

A román kormány közleménye szerint a programot várhatóan májusban küldik meg jóváhagyásra az Európai Bizottságnak, amelynek döntése szeptemberre várható, így az első pályázatokat október írhatják ki.

MTI

Vélemények

facebook kommentek