Nézd meg milyen a Hargita-hegység új térképe

terkep_2014marc25Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata elkészítette a Hargita-hegység új térképét a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és Hargita Megye Tanácsának támogatásával.

– A kiadvány hiánypótló útmutató, mivel a korábbiak nem tartalmaznak minden információt – mutatott rá Fekete Örs, a hegyi- és barlangimentő közszolgálat vezetője.

Hozzátette: fontosnak tartották, hogy úgy készítsenek el egy turistatérképet, hogy alaposan felmérik a terepet, végigjárják minden ösvényét. Ez alkalommal kategorizálták is a turistaösvényeket, és felállítottak egy prioritási listát, hogy melyek felújítása a legsürgetőbb.

A térkép elkészítése Kovács Csongor topográfus ötlete volt, majd a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulással konzultáltak erről. A turistaösvények felmérésében, a térkép domborzatmodelljének, vízrajzának és dizájnjának kidolgozásában a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület segített.

A térképen új információkat tüntettek fel, megjelölték a hegyimentőbázisokat, a hegyi menedékeket, a forrásokat, esztenákat. A turistaösvényeket megszámozták, feltüntették azok nehézségi fokát, hosszát, bejárási idejét, hogy milyen állapotban van, illetve hogy melyik évszakokban járhatók. A térképet kiteszik mindenik hegyi menedékbe, ez nagyon fontos, hangsúlyozta Fekete Örs, az elsőt már el is helyezték a Kakukk-hegyen.

Az új kiadvány nagy érdeklődésnek örvend, mondta a közszolgálat vezetője, egyelőre honlapukról – www.salvamontharghita.ro ––, és a Hargita-hegység projekt honlapjáról – http://hargitahegyseg.hargitamegye.ro/images/map/hrtrail_map.png – tölthető le.

Hargita megye fejlesztési stratégiája szellemében Hargita Megye Tanácsának kifejezett szándéka a különleges vonzáskörrel rendelkező turisztikai zónák fejlesztése. A megye turisztikai stratégiája az alábbi linken tanulmányozható: http://hargitamegye.ro/_user/browser/File/turizmus/HMTS%20lektoralva%2021.pdf

Az egységes fejlesztés érdekében Hargita Megye Tanácsa megrendelte a rendezési tervet, melynek célja a hegység területének elemzése, amellyel biztosítja annak fenntartható fejlődését és egy sajátos turisztikai csomag létrehozását. A rendezési terv szigorú betartásával olyan jogi keretet szeretnének létrehozni, amely megállítja az illegális tevékenységeket, melyek máris jelentős károkat okoztak a hegységben, csökkentve ezzel turisztikai vonzerejét. A terv által ellenőrizhetők a fejlesztések, és a későbbiekben minden befektetés, a rendezési terv előírásaira és szabályaira alapozva, az érintett települések közös fejlődését biztosítaná (http://hargitahegyseg.hargitamegye.ro/index.php/hu/ ).

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>