Emil Boc polgármester nem tartja helyénvalónak a Napoca szó elhagyását Kolozsvár hivatalos nevéből

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere szerint nem helyénvaló és nem is időszerű elhagyni Kolozsvár hivatalos román megnevezéséből (Cluj-Napoca) a Napoca tagot. A polgármester álláspontját az a csoport juttatta el az MTI-hez, amelyik a város hivatalos nevének a megváltoztatását kezdeményezte. Amint korábban felidézték, a város román nevét Nicolae Ceausescu kommunista diktátor javaslatára elnöki rendelettel módosították negyven évvel ezelőtt Cluj-ról Cluj-Napocára. A névmódosítással a kommunista rezsim a románok kolozsvári őshonosságának a tudatát kívánta erősíteni. Erre az adott lehetőséget, hogy a város helyén a római korban Napoca nevű település állt.cluj-napoca kolozsvar

    Emil Boc polgármester, arra hivatkozott válaszában, hogy a név visszaváltoztatásáról népszavazást kellene tartani Kolozsváron, és ez tetemes összegbe kerülne. A polgármester szerint a névváltoztatás a kolozsváriak személyi okmányainak a kicserélését is szükségessé tenné, ez pedig további költségeket vonna maga után, és túlterhelné az iratcserét végző közhivatalokat.

A polgármester megemlítette, hogy a város fejlesztésekre és az infrastruktúra javítására kívánja fordítani meglévő forrásait, és nem tartja sürgősnek a névváltoztatást. Azt is felhozta, hogy a Cluj-Napoca megnevezés immár közismertségre tett szert, és a közigazgatási egység “ókortól számított kontinuitását is tanúsítja”.

A névváltoztatás kezdeményezői viszontválaszukat is elküldték az MTI-nek. Ebben kijelentik, hogy a kérdés időszerűségéről nem a polgármesternek, hanem a kolozsváriaknak kellene véleményt nyilvánítaniuk. A törvényre hivatkozva jegyezték meg, hogy a név visszaváltoztatása nem tenné szükségessé valamennyi kolozsvári lakos személyi okmányának a kicserélését. Szerintük a Napoca név nem az ókortól számított kontinuitást, hanem “a Ceausescu-féle önkényes történelemszemlélet kontinuitását” jelzi.

A tavasszal indult névmódosítási kezdeményezésnek egyaránt vannak román és magyar támogatói. A névmódosítás csak a város román nevét érintené. A 2001-ben elfogadott helyi közigazgatási törvény mellékletében Kolozsvár magyar neve a hagyományoknak megfelelően, Napoca nélkül szerepel.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>