EP-választás – az önálló indulás lehetőségét fontolgatja az EMNP

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) azt fontolgatja, hogy önálló jelöltlistát állít az európai parlamenti választásokra, vagy független jelöltként nevezi be a választási versenybe Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét. Az EMNP és az EMNT elnöksége közösen ülésezett a hét végén a Fehér megyei Torockón (Rimetea), és immár nemcsak elméleti lehetőségként, hanem a megvalósíthatóság szempontjából is számba vették az EP-választásokon való részvétel lehetőségét.
Tõkés László
Az EMNP vasárnapi közleménye szerint Tőkés László EMNT-elnök a tanácskozáson kijelentette: “ha más megoldás nincs”, készen áll akár az EMNP jelöltlistáján, akár függetlenként elindulni.
A közlemény idézte Toró T. Tibor helyzetértékelését, amely szerint tudomásul vették, hogy az RMDSZ vezetői rendre elutasították a választási együttműködésre vonatkozó javaslataikat. Toró úgy vélte, ezzel a szövetség világossá tette, “hogy a belpolitikai megfontolások és a képviseleti monopólium számukra fontosabb, mint az autonómia és annak brüsszeli képviselete”.

    Toró T. Tibor a karácsony előtti évértékelő sajtóbeszélgetésen még lehetséges, de nem kívánatos “kamikaze repülésként” írta le azt az alternatívát, hogy az EMNP önálló jelöltlistát állítson az EP-választásokra.
Az MTI kérdésére, hogy mi változott azóta, Toró kijelentette: fogy az idő, és egyre világosabb, hogy az RMDSZ nem változtatja meg álláspontját. Azt is hozzátette, hogy a párt székelyföldi szervezetei részéről egyre több az önálló indulást szorgalmazó jelzés.
Az európai parlamenti választásokat szabályozó törvény 200 ezer támogató aláírás összegyűjtéséhez köti egy pártlista elindítását a választásokon. A jogszabály értelmében egyéni jelöltek százezer szavazó támogató aláírásával nevezhetnek be a választási versenybe. Toró T. Tibor mindkét változat esetében lehetségesnek nevezte az induláshoz szükséges aláírások összegyűjtését.

“A néppárt minden közéleti szereplővel élénk konzultációba kezd, és amennyiben sikerül a kellő támogatást megszerezni, akkor kész belevágni az aláírásgyűjtésbe. De erről még korai beszélni” – nyilatkozta az MTI-nek Toró T. Tibor.

A Románia EU-csatlakozása után tartott 2007-es EP-választásokon Tőkés László indulását több mint 137 ezer aláíró támogatta. Az EMNP elnöke akkor független jelöltként, 2009-ben pedig az RMDSZ és az EMNP közös, de az RMDSZ jele alatt indított listájának vezetőjeként szerzett képviselői mandátumot.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>