EPP-kongresszus – Európai vezetők az egység és a szolidaritás jelentőségét hangsúlyozták

Európai vezetők az Európai Néppárt (EPP) máltai kongresszusának második napján az egység és a szolidaritás jelentőségét hangsúlyozták azoknak a komoly kihívásoknak a kezelése érdekében, amelyekkel az EU ma szembenéz.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke beszédében kiemelte: “csak az egységes Európa lehet szuverén Európa”, és csak a szuverén Európa garantálhatja a szabadságot és függetlenséget a polgárai számára. Nincs alternatívája az egységes és szuverén Európának – mutatott rá. Leszögezte: eltökéltek és egységesek maradunk a jövőben is, és a feladatunk az, hogy megértessük a polgárokkal, az erős EU a legjobb garanciája a nemzeti és állami szuverenitásnak. “Egy felelős patrióta számára nincs jobb alternatíva, mint az egységes és szuverén Európa” – fogalmazott. Hozzátette: nincs ellentmondás a liberális demokrácia és a rend, a biztonság iránti igény között, csak egy szabad és törvénytisztelő társadalom lehet biztonságban – magyarázta Donald Tusk.Orbán Viktor
Angela Merkel német kancellár kiemelte: ha az európai országok együttműködnek, sikeresebbek lehetnek, mint egyedül. Az EPP-ről szólva azt mondta: “mi vagyunk a legnagyobb erő az európai családban”, a szabadság, az igazságosság és a szolidaritás értéke köt össze minket, és mindig ezekre az értékeinkre kell támaszkodnunk. Úgy látja, a nyugat-balkáni országoknak perspektívát kell kínálni, hogy az EU tagjaivá válhassanak. A német kancellár a migrációt illetően kijelentette: azért fogadták be a menekülteket, mert ez volt a helyes, és segíteni kell az afrikai országoknak, hogy a saját kezükbe vehessék a sorsukat.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elmondta: “a Brexit nem mindennek a végét jelenti”, hanem egy új kezdetet, az uniós tagállamoknak tovább kell haladnunk.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök arról beszélt, hogy a kihívások, amelyekkel Európának ma szembe kell néznie, rendkívül összetettek, külső és belső problémákat is kezelnie kell az uniónak. Vannak országok Európa délkeleti részén, amelyeknek nagyobb és jobban látható támogatásra van szükségük az unió részéről – vélekedett.

Klaus Iohannis román államfő kiemelte: az EU története arról tanúskodik, hogy a kihívásokat akkor lehet megfelelően kezelni, “ha egységesek és szolidárisak maradunk”. Románia erős és egységes EU-t akar, és elkötelezetten hisz azokban az értékekben, amelyek összekötik az európai országokat – jelentette ki.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő úgy fogalmazott: “ha visszatekintünk, büszkék lehetünk az európai projektre”, mert az EU “nemcsak begyógyította a sebeinket, hanem előrébb is vitt minket a világban”. “Elkötelezettnek kell maradnunk Európa mellett és hangsúlyoznunk kell ennek a nagyszerű integrációs projektnek az előnyeit” – vélte.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök szerint mivel az EU rendkívül komoly nehézségekkel néz szembe, az egységre és az összehangolt cselekvésre még nagyobb szükség van. Az EPP a legerősebb párt Európában, és az erejét az EU javára kell kamatoztatnia – mondta.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke kiemelte: “nehéz időket élünk, gazdasági válság, migráció, terrorizmus, Brexit – a néppárt felelőssége hatalmas”. “Különbözőek vagyunk, különböző nyelveket beszélünk, de ugyanazokat az értékeket valljuk” – magyarázta.

Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője felszólalásában elmondta: “büszkének kell lennünk arra, amit az elmúlt évtizedekben elértünk”. Aki szereti a szülőföldjét, annak igent kell mondania az erős Európára – jelentette ki.

A néppárt az eseményen díjat adott át Rob Wainwrightnak, az uniós rendőri együttműködési szervezet, az Europol igazgatójának az Európa védelmében végzett “kivételes munkájáért”.

MTI

Vélemények

facebook kommentek