EXKLUZÍV MAGYAR NYILATKOZATOK – Temesvár polgármestere mégis felállíttatja a magyarellenes “szégyenszobrot”

robu pnl 2015

Nicolae Robu, Temesvár polgármestere

monumentul fidelitatii timisoara

A Szégyenszobor (timisoaraonline.ro-fotó)

Nicolae Robu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) polgármestere keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem mond le a magyarok által szégyenszoborként emlegetett osztrák katonai emlékmű köztérre való visszaköltöztetéséről. Mint ismeretes, a magyarellenes konnotációjú emlékmű 1936 óta -  korábban a tiltakozó magyarok többször megrongálták az obeliszket – a Lippai úti temetőjében lett kiköltöztetve, ott ahol amúgy is több osztrák katonát temettek el a temesvári ostrom 107 napját követően. Az egész ügy 2013-ban robbant igazán, majd a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Temes megyei szervezete végül belement abba, hogy az emlékmű átkerüljön a Botanikus parkba. Kis időre rá – a PNL kormányról való távozását követően – a polgármester kissé váratlan javaslatára a Helyi Tanács gyorsan megszavazta a szobor Lahovary térre (Telekház tér) való kiköltöztetését. Nem tudni eredetileg, a kompromisszumért cserében mit kapott – volna – azRMDSZ, de érdemükre szolgáljon az, hogy addig amíg a kormány körül forognak elnapolhatják az osztrák emlékmű elmozdítását, hiszen ez kizárólag a Kulturális Minisztérium jóváhagyásával történhetne meg.

Florian Mihalcea, Daniel Vighi, Viorel Marineasa

Mihalcea, Vighi, Marineasa – ők kezdeményezték a szégyenszobor visszaállítását (Duma-fotó)

szegyenszobor temesvar

2011 Február 10-én, a Timișoara szálló egyik konferenciaterméből indították el a visszaállítási folyamatot (Duma-fotó)

Emlékeztetőül a magyarellenes obeliszk köztérre való költöztetését a Viorel Marineasa-Daniel Vighi kettős vezette Ariegarda Kulturális Egyesület és a furcsamód magyarul nem tudó, de magyar állampolgársággal rendelkező Florian Mihalcea által vezényelt híres Temesvári Társaság kezdeményezte 2011 februárjában. Az ügy tragikomikus pikantériája az, hogy a Lahovary tér ma Nicolae Bălcescu nevét viseli, pont az a román forradalmár aki 1849-ben történetesen Kossuth Lajossal karöltve harcolt az osztrák elnyomás ellen. Vitatható az is, hogy a gótikus osztrák katonai emlékmű miként mutatna majd a Bălcescu téren, pont a Jézus Szent Szíve római katolikus neogótikus templom előtt.

A TemesváriHirek.ro megkeresésére Szekernyés János helytörténész egyértelműen reagált Robu kijelentésére. “Remélem, hogy nem kerül rá sor. Bizonyos feszültségeket keltene a városban, a magyarok ellenszenvét is kiváltaná. A jelenlegi helyről nagyon nehéz lenne kiemelni úgy, hogy ne tegyék tönkre az emlékmű körüli sírokat, szét kellene bontani az egészet. A munkálatok nagysága és a költségvetése bizonyára elgondolkodtatja majd a polgármesteri hivatal illetékeseit”  – mondta Szekernyés János, aki a leghitelesebb forrás, ha Temesvár történelméről van szó, főleg, hogy 2002 óta Romániai Képzőművészek Szövetsége temesvári fiókjának elnöke is. “A Szégyenszobornak ott kell maradnia, mert ott vannak eltemetve osztrák katonák is. 1936-ban nem véletlenül vitték pont oda a Szégyenszobrot.” – szögezte le Szekernyés, aki szerint az ügy hátterében magyarellenesség áll.

Felkerestük a RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselőjét is, Molnár Zsolt a következőképp vélekedett az ügyről: “Az RMDSZ álláspontja továbbra is változatlan a Szégyenszoborral kapcsolatban. Mi a legelejétől megmondtuk, hogy ez az emlékmű sérti a magyar közösséget, természetesen azáltal, hogy milyen történelmi üzenetet közvetít. Emellett továbbra is fenntartjuk azt az álláspontunkat, hogy XXI-ik századi Temesváron – abba a városba ahol a 89-es Forradalom kitört – semmi szűkség arra, hogy az osztrák abszolutista monarchia jelképét köztérre helyezzék. Az álláspontunkat a végsőkig fenn fogjuk tartani. Tudunk arról, hogy a polgármesteri hivatal elkezdte a műemlék restaurálásának és köztérre helyezésére szolgáló engedélyek beszerzését. Mi azonban már megtettük a szűkséges lépéseket az irányban, hogy a kérdésben döntő szervek kellő képen informálva legyenek a műemlék szimbolikus értékéről és Temes megyei és a bánsági magyar közösség álláspontjáról a Szégyenszoborral kapcsolatban”.

molnar zs udmr

Molnár Zsolt (jobb oldalt), Temes megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő

A fiatal parlamenti képviselő hozzátette: “A polgármester ezzel a tettével egy mérhetetlenül nagy foltot ejt Temesvár szellemiségén, persze nem utolsó sorban az ő megítélésén is. Teljesen fölöslegesen gerjeszt olyan feszültségeket, amelyek nem jellemzőek Temesvárra. Temesváron a nemzetiségek mindig békében és egyetértésben éltek együtt. Teljesen felesleges ez a gesztus, megvagyok róla győződve, hogy abban az esetben, ha mégis sor kerül a szégyenszobor köztérre való kihelyezésére,  akkor egy darab magyar szavazatra nem számíthat majd”.

Forrás: TemesváriHírek.ro

Vélemények

facebook kommentek