Felsőoktatási szórványkollégium és közösségi tér létrehozása Temesváron – Interjú Molnár Zsolt parlamenti képviselővel

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata szövetség elnöke (RMDSZ) és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének hétfői beszélgetésen többek között szó esett egy temesvári felsőoktatási szórványkollégiumról létrejöttéről is. Többek között erről kérdeztük Molnár Zsoltot, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselőjét. molnar zsolt rmdsz temes

- Képviselő úr, márciusban járunk, három hónap múlva választásokat szerveznek Romániában. Hogyan készül a Temes megyei RMDSZ a helyhatósági választásokra? Mennyire nehéz lesz újból bekerülni a temesvári tanácsba? Hát a megyei tanácsba, ahol már 12 éve nincs magyar képviselet? Milyen célokat tűztek ki a megye egyéb magyarlakta településein?

- A Temes megyei RMDSZ teljes gőzzel készül a helyhatósági választásokra. Az első beszélgetéseket már januárban ejtettük meg és azóta folyamatosan készülünk a választásokra. A cél egyértelmű: megszilárdítani és gyarapítani a magyar képviseletet a megyében. Ez magába foglalja a visszajutást a temesvári városi és a Temes megyei tanácsba. E kettő lesz a legnagyobb kihívás, hisz a magyarság jelenleg 5,1%-át teszi ki a megye és a város lakosságának. Nem kis feladat elé nézünk és remélem, hogy az utóbbi négy év eredményeire alapozva meg tudjuk győzni a bánsági magyarokat, hogy szükség van a képviselet megszilárdítására. Emellett nyilván meg kívánjuk tartani a három polgármesterünket és reméljük, hogy növelni tudjuk a magyar alpolgármesterek számát. A szórványban rendkívül fontos, hogy összefogjon a magyarság és remélem ezt mindenki tudatosítja majd.

- Felsőoktatási szórványkollégium és közösségi tér létrehozása Temesváron – erről is szó esett Kelemen Hunor és Orbán Viktor találkozóján. Az RMDSZ temesvári parlamenti képviselőjeként bizonyára többet tud erről a projektről, esetleg személyesen is hozzájárult a létrejöttéhez?

- A temesvári felsőoktatási szórványkollégium egy régebbi vágya a temesvári magyar közösségnek és ez irányban volt már egy próbálkozás a múltban. Ezt az elképzelést karoltam fel a mandátumom elején és az akkor érintett felekkel, valamint új partnereket bevonva sikerült új életet lehelni a projektbe. Itt első sorban a Temesvári Római Katolikus Püspökségre gondolok, amely ingyen ajánlott fel egy ingatlant e célra a Bartók Béla Elméleti Líceum szomszédságában, ám ugyanolyan fontos volt a régi kezdeményezők hozzájárulása is, amely által meg tudtuk alapozni az elképzelést. Szintén meghatározó volt az RMDSZ vezetőségének és Kelemen Hunornak a hozzájárulása is, hiszen ő emelte ezt a projektet a romániai magyarság számára létfontosságú stratégiai projektek közé. Hosszas egyeztetés és előkészítő munka előzte meg az Orbán-Kelemen találkozót, amelyben a Nemzetpolitikai Államtitkárság csapata biztosított segítséget. Valós összmagyar projektről van szó, amelyet a határ mindkét oldalán támogattak. Elkészítettük már az építészeti tervet és elindítottuk a papírmunkát is, úgyhogy reményeim szerint már idén nekifoghatunk a munkálatoknak.

- Bukarestben meglehetősen aktívnak bizonyult, nem csak Temesvárt, Temes megyét, hanem az egész Bánságot képviseli. Milyen események létrejöttében vállalt kezdeményező szerepet?

Törvényhozási szinten az önkéntességi és az erdészeti törvényt említeném, amelyekben szerepet vállaltam. Emellett az én kezdeményezésem a Bánság Napjának törvényszintű kihirdetése július 21-re. Ezt a kezdeményezést a legtöbb bánsági kolléga támogatta és valószínűleg idén fogadjuk el. Az elmúlt közel négy évben több esetben sikerült a magyar vezetésű önkormányzatok, mint Igazfalva vagy Ótelek számára kormánytámogatást kieszközölni különféle területeken és több vidéki templom javításához is anyagiakkal hozzájárulni, például Bodófalván és Dettán. Ugyanakkor igyekeztem előkészíteni a következő határon átívelő támogatási program számára a megfelelő kapcsolatrendszert és támogatást. Az elmúlt években számos kulturális rendezvényt indítottunk útjára Temesváron és a Bánságban. Ilyen a nagy sikernek örvendő Bánsági Vándorszínház, amely Arad megyében is turnézott és a temesvári március 15-i díszelőadások, amelynek idén is lesz folytatása. Emellett számos vidéki rendezvény és kulturális esemény szervezésében vállaltam szerepet, mint például a máriaföldi templombúcsú vagy az ötvösdi idősek találkozója.

Forrás: TemesvariHirek.ro
Fotó: TemesvariHirek.ro

Vélemények

facebook kommentek