FOTÓK – II. Magyar Hagyományok Napja Temesváron

hagyomanyok temesvaronJúnius 27-én, szombaton Temesváron második alkalommal tartották meg a Magyar Hagyományok Napját, amelyen idén is kiemelt szerep jutott a székely népzenének és néptáncnak, valamint a székely termékeknek. Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjának köszönhetően ezúttal is népes csapat vett részt a szórványmagyarság ünnepén Temesváron. A kiállítással egybekötött vásáron bemutatkozott a csíkszeredai Török Csaba fafaragó, Kilyén Irma székelyudvarhelyi népi bútorfestő. A hagyományos termékek iránt is nagy volt az érdeklődés, három Székely termék védjeggyel rendelkező termelő kínálta portékáját: Lajos Ferenc méhészeti termékei, a gyergyószentmiklósi Gáll Erzsébet szörpjei és lekvárjai, valamint Kovács Elek etédi pálinkái egyaránt az érdeklődés középpontjában álltak.

A rendezvény résztvevőit Hargita Megye Tanácsa nevében Zonda Erika programokért felelős vezérigazgató, az Összetartozunk program felelőse köszöntötte. „A hagyományok ápolásához idő és egymás felé fordulás szükséges, ezek önszerveződő társadalmunkban fontosak, a közösségek összetartó erejeként szolgálnak” – emelte ki. Ugyanakkor köszönetet mondott a meghívásnak, mint fogalmazott megtiszteltetés számukra, hogy olyan mesterségeket mutathatunk be, amelyek térségünket, Hargita megyét képviselik.


Hatalmas tapsot kapott a Hargita megyei Zugtánc csoport, amely felcsíki, gyimesi és sóvidéki táncokat mutatott be, tagjai felvonultatták a Hargita megyei népviseleteket és ízelítőt nyújtottak a zene és tánc hagyatékból is. A kulturális műsor után a több mint száz jelenlévő elfogyasztotta a bográcsos főzőversenyen készített finomságokat, majd kürtőskaláccsal kínálták a vendégeket.

A rendezvény zárásaként a Tornyai és Nagyvarjasi Asszonykórus és a Kisiratósi Rónasági Citerazenekar lépett fel.

TemesvariHirek.ro

Vélemények

facebook kommentek