FOTÓK – Nagy sikert aratott Bodófalván a III. Hagyományos Terméknap

A bálinci Polgármesteri Hivatal, a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete (BMGVE) és a nagybodófalvi Református Egyház jóvoltából a múlt szombaton harmadik alkalommal került megszervezésre a Nagybodófalvi Tradicionális Terméknapok című rendezvény. A BMGVE az első évben arra koncentrált, hogy példát mutasson a gazdáknak, így a megye teljes területéről érkeztek vendégek, meghívottak. Tavaly már magyarországi meghívottjaink is voltak, nagyobb teret adtak a szervezésben a nagybodófalvi szervezőknek. Idén már nem hívtak csapatokat sem a gulyásfőző versenyre, hanem a helybeliek szervezkedésének hála 5 csapat gyűlt össze. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szervezők elmondása szerint tudatosult a gazdákban az, hogy milyen hatalmas értékkel rendelkeznek, mint a sárgabélű dinnye, vagy a bodnármeggy. Most már ezeket az értékeket keresik az emberek, a nagyszemű édes bodnármeggy csemeték már a megye több részére eljutottak és egyre nagyobb a kereslet irántuk. A falubeli háziasszonyok bemutatták, hogy milyen finomságokkal van tele a kamrájuk, így már bátran mondhatjuk, hogy a rendezvény most már tényleg kiérdemelte a Nagybodófalvi Tradicionális Terméknapok címet.

A megnyitón beszédet mondott Csősz János (BMGVE elnök), Békési Gyula alpolgármester, Csizmadia Ferenc református lelkész, majd néptánccsoportok színesítették a rendezvényt előadásaikkal. A rendezvényt megtisztelt jelenlétével Szekernyés János a Romániai Képzőművészek Szövetsége temesvári szervezetének az elnöke is. Az igazfalvi Szivárvány tánccsoport jobbágyteleki és rábaközi táncokat adtak elő, a Cireșari néptánccsoport Bukovecről, pedig rekettyői helyi táncokat mutattak be. Szász Botond negyedik osztályos tanuló népdalokat adott elő.  A műsor végén a szervezők meghívtak minden érdeklődő gazdát kerekasztal beszélgetésre.

Közben javában főtt a különféle gulyás, ami egykettőre el is kelt és nagy népszerűségnek örvendett. A Csősz János, Benkő Zsolt, Aszalos Géza, Kardos Erzsébet és Nagy Imrével felálló zsűri értékelése alapján első helyezett lett Tófalvi Bálint, második Bagoly Károly, két harmadik helyen, pedig Ion Moș és Békési István osztozkodott.  Különdíjat kapott Bancsi Sándor és csapata. Az estig tartó rendezvényen körülbelül félezren vettek részt.

A BMGVE értékelése szerint eredményes rendezvényt zártak, már megvan a bejárt út, amit csak követni kell, jövőre remélhetőleg már nem lesz rájuk szükség a szervezésben és csak meghívott vendégként veszünk majd részt.

TemesvariHirek.ro
BMGVE-fotók

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>