Gerendai Károly: valódi esélye van, hogy Budapest rendezze a 2024-es olimpiát

A Sziget fesztivál igazgatója szerint valódi esélye van annak, hogy Budapest rendezze meg a 2024-es olimpiai játékokat. Gerendai Károly erről a Fidelitas szombaton Pécsett megtartott tavaszi kulturális konferenciáján beszélt, amelynek délutáni szekcióján a fesztiválok magyar országimázsban betöltött szerepéről folyt kerekasztal-beszélgetés.

Az Olimpiai Védnökök Testületének tagja azzal érvelt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Agenda 2020 elnevezésű reformprogramjának értelmében “a gigantikus világjátékok rendezése helyett a költséghatékonyság került előtérbe”, ami nagymértékben megnövelte Budapest lehetőségeit. Hozzátette, a 2024-es világjátékok szervezésére pályázó versenytársak – Párizs, Róma és Los Angeles – mind olyan nagyvárosok, amelyek korábban már rendeztek olimpiát.

Foto: SzemereyBence - Sziget

Foto: SzemereyBence – Sziget

Az olimpia megrendezésének kihívásairól kifejtette, mintegy 42 ezer küldött és naponta mintegy ötvenezer néző turista érkezne a játékokra, számukra kell a rendező városnak szállást biztosítani. Gerendai Károly jelezte, jelenleg Budapesten 28 ezer szálláshely áll rendelkezésre, a magyar szakemberek ennek megoldásán dolgoznak, a lehetőségek között említette a vidéki nagyvárosok, illetve a szomszédos fővárosok szálláshelyeinek igénybevételét.

A Sziget fesztivál igazgatója fontosnak nevezte, hogy amennyiben Budapest nyeri a játékok rendezésének jogát, azzal egy időben megfelelő mennyiségű és színvonalú kulturális rendezvénnyel is várja a főváros a látogatókat. A konferencián szóba került a “magyar kultúra exportképességének” témája, amelyről Gerendai Károly úgy vélekedett, hogy Magyarország jól áll az ide érkező kultúrafogyasztó külföldiek tekintetében, ugyanakkor jelenleg szerinte alig vannak olyan magyar “kulturális termékek”, amelyek a világ más pontjain is versenyképesek lennének.

Gerendai Károly vélekedése szerint sokat kell tenni e trend megfordításáért, mert a magyar kultúrának akkor lesz igazi jelentősége világban”. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Zrt. ügyvezetője a kerekasztal-beszélgetésen szólt arról, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a klasszikus értelemben vett világsztárok vonulnak fel, akik mellé csak magas színvonalú magyar produkciókat, művészeket szabad állítani. A budapesti fesztiválok igényes külföldi vendégeinek érdeklődését csak így lehet fenntartani – szögezte le. Bán Teodóra hangsúlyozta, hogy a magyar művészeket, tudósokat a világ minden táján elismerik.

MTI

Vélemények

facebook kommentek