Havazás várható az elkövetkező napokban csaknem az egész Romániában

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) első fokú (sárga jelzésű) figyelmeztetése szerint péntek estétől havazás kezdődik csaknem az egész országban. A figyelmeztetés szerint a péntek estétől szombat estig tartó havazásban helyenként 20 centimétert meghaladó hóréteg is kialakulhat. Románia déli, délkeleti megyéiben havas eső, ónos eső is előfordulhat. Az óránként 45-55 kilométeres sebességgel fúvó szél hótorlaszokat alakíthat ki az utakon.

A figyelmeztetés Erdélyben a Kárpátokkal szomszédos megyékre, így a székelyföldi Hargita és Kovászna megyére, valamint Maros megye egy részére, illetve Hunyad, Fehér, Szeben és Brassó megyékre terjed ki. Románia nyugati és északi peremvidéke, például a magyar-román államhatárral szomszédos romániai megyék nem esnek a figyelmeztetés hatálya alá.

A meteorológiai szolgálat egy másik – szintén pénteken kibocsátott – első fokú (sárga jelzésű) figyelmeztetése szerint vasárnap estétől hétfő estig a havazás újabb hulláma éri el Romániát, mely újabb, jelentős vastagságú hóréteget hagyhat maga után csaknem az egész országban. A havazás ezúttal is az észak-erdélyi megyéket kerüli el. E második figyelmeztetésből csupán Bihar, Szatmár, Szilágy, Kolozs, Máramaros, Beszterce és Maros megye maradt ki.

MTI

Vélemények

facebook kommentek