Hétezer éves barlangrajzokat találtak Spanyolországban

258-vilafranca-1Hétezer éves rajzok sorozatára találtak egy kis barlang falán régészek Spanyolország keleti részén, Castellón tartományban, Vilafranca környékén. A tíz képet, köztük bikákat, két íjászt és egy kecskét ábrázoló rajzokat – kosz és por fedte, és a klíma sem szolgálta fennmaradásukat, ennek ellenére a festmények pigmentjei nem károsodtak számottevően – írta internetes kiadásában a The Art Newspaper.

A barlangrajzokat Inés Domingo Sanz, a Barcelonai Egyetem munkatársa és Dídac Román, az Université de Toulouse II – Le Mirail és a Valenciai Egyetem kutatója találta véletlenül, miközben egy másik ásatáson dolgoztak a környéken. Sanz szerint a festmények egyes részletei egyedülállók, és semmihez sem hasonlíthatók a Földközi-tenger medencéjében.

A barlangot 2013 novemberében fedezték fel, pontos helyét azonban csak az után fedik fel, hogy meghozták a kellő biztonsági intézkedéseket. Ezekre azért van szükség, mert Spanyolország déli részén, Jaén tartományban vandálok megrongáltak egy ötezer éves sziklarajzot áprilisban.

MTI
(http://www.theartnewspaper.com/articles/Prehistoric-hunting-scenes-unearthed-in-Spanish-cave/32718)

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>