Hortobágy – Húsvét hétvégéjén újra nyit a Tisza-tavi Vízi Sétány

Húsvéttól megújulva várja vendégeit a tó vize fölött futó 1500 méteres pallóút. Egy éves technikai szünet után, a korhadt elemek kicserélését, a kilátó teljes cseréjét követõen, a szezont mindjárt színes programajánlattal nyitva várják a Tisza-tóra érkezõket a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai.tisza-to

A 2005-ben átadott tanösvény a poroszlói Delfin kikötõbõl érhetõ el áprilistól októberig naponta induló rendszeres csónakjáratokkal, vagy a szerzõdött partnerek csónaktúráinak keretében a Tisza-tó több kikötõjébõl. A pár perces hajóúttal megközelíthetõ tanösvényen a pallóút körülfut egy kis belsõ tavon, elvezet két madárvártához és egy megfigyelõ toronyhoz is. Ha elfáradnak, a vendégek megpihenhetnek egy kis sziget árnyas padjain. A tanösvény az óránként – szükség szerint sûrûbben – induló rendszeres járatokkal bejelentkezés nélkül látogatható, a vendégeknek a Hortobágyi Nemzeti Park szakvezetõi pontonkénti tájékoztatást adnak a Tisza-tó élõvilágáról, történetérõl. Újdonság a havi tematika szerint szervezett bemutatók, témanapok sorozata, valamint az is, hogy az iskolás csoportoknak a korosztályhoz igazított, tematikus bemutatást kínál a nemzeti park Oktatási és Turisztikai Osztálya.

Az ökoturisztikai tanösvény húsvéti és áprilisi programja máris 2-3 órás tartalmas idõtöltést, egyben felüdülést jelent kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Az alapprogram tartalma a ki- és beszállítással együtt egy közel 20 perces csónaktúra és a közel 1 órás séta a víz fölött kanyargó pallósoron, ami kerekesszékkel és babakocsival is bejárható.

Április 4-5-6-án ezen túl bemutató gyûrûzést, húsvéti nyuszik készítését, kézmûveskedést vagy rovargarázs barkácsolást is választhatnak a látogatók, mely az újranyitás kapcsán ingyenesen választható programelem. A betekintõkbõl, és a kilátóból szabad szemmel, a madárvilág zavarása nélkül figyelhetõk meg a táplálkozó, szárítkozó, fiókáikat nevelõ, netán fészkükön ülõ madarak. A természetfotózás szerelmeseinek etetõhelyek és költõszigetek kialakításával nyílik lehetõség a természet csodáinak megörökítésére.
Csoportoknak bejelentkezés, menetrendi információ:
e-mail: vizisetany@hnp.hu
tel: 30/985-3209, 30/863-2775
fax: 52/ 589-321
hnp.hu/vizisetany

A tanösvény látogatása osztálykirándulások keretében jól kombinálható más Tisza-tavi látnivalókkal vagy a nemzeti park egyéb környezeti nevelési programjaival. A havi szakvezetési témák, programok, csoportoknak kínált ajánlatok, a nyitvatartási információk is megtalálhatók a vízi sétány hivatalos honlapján a www.hnp.hu/vizisetany oldalain.

Vélemények

facebook kommentek