Idén a tavalyinál valamivel nagyobb támogatást kap az RMDSZ

Idén a tavalyinál csaknem egymillió lejjel nagyobb, 23,7 millió lejes támogatást kap a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az államtól, aminek mintegy egyötödét osztja szét nyilvános pályázatokon - közölte csütörtökön az erdélyi Főtér.ro portál az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (EKH) honlapján megjelent adatokat ismertetve.Bukaresti kormányalakítás - Összeült az új román parlamen
A bukaresti kormány szerdai ülésén fogadta el azt a kormányhatározatot, amelynek értelmében a parlamenti képviselettel rendelkező 18 romániai kisebbségi szervezet idén 105 millió lejes állami támogatást kap a tavalyi 105,4 millió lejjel szemben. Az idei kormányhatározat a tavalyi keret kevesebb mint kétharmadát irányozza elő az EKH számára kisebbségi programok szervezésére.

Az RMDSZ-nek juttatott támogatás úgy nőhetett a keretösszeg csökkenése ellenére, hogy a decemberi választásokon az eddigi 18 helyett már csak 17 nem magyar kisebbségi szervezet jutott könnyített eljárással parlamenti képviselethez.

A magyar érdekképviselet után a második legnagyobb támogatásban a “Pro Europa” Roma Párt részesül, míg a Romániai Németek Demokrata Fóruma 8,7 millió lejt kap.

Az összegeket a kisebbségi szervezetek székházaikra, személyzeti kiadásokra, művelődési rendezvényekre, ingatlanbefektetésekre, valamint európai uniós programok társfinanszírozására használhatják föl. A pénzt minden évben a kormányfő titkársága osztja szét, negyedévenkénti egyenlő részletekben. Az RMDSZ még március közepén közölte, hogy idén több mint 4 millió lejes keretet terveznek pályázaton szétosztani a Communitas Alapítványon keresztül – írta a Főtér.ro.

MTI

Vélemények

facebook kommentek