Időközi parlamenti választást is rendeznek május 25-én

alegeri vot 2014Időközi parlamenti választásokat tartanak Romániában az európai parlamenti voksolás napján, május 25-én a képviselet nélkül maradt választókerületekben. Erről szerdai ülésén hozott határozatot a bukaresti kormány. A 2012-es decemberi választások óta 13 képviselő és szenátor veszítette el mandátumát, mivel azonban 120 választókerületet két-két törvényhozó képvisel Romániában, májusban csak abban a hatban írnak ki időközi választást, amelyet már senki sem képvisel a parlamentben.

Kovászna megyében a szenátori mandátumáról lemondott Olosz Gergely választókerületében nem írnak ki időközi választást, mert ebben a kerületben Marius Obreja liberális politikus is mandátumot szerzett, itt nincs üresedés – közölte az MTI-vel Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára. Hozzátette: az RMDSZ jelöltje viszont jó eséllyel nyerhet Szatmárnémetiben. A szatmári választókerület a liberális Ovidiu Silaghi EP-képviselővé válása nyomán üresedett meg.

A bukaresti kormány a választási törvényt is módosította szerdán egy sürgősségi rendelettel, oly módon, hogy a legtöbb szavazatot elérő jelölt jut mandátumhoz akkor is, ha nem szerezte meg a voksok több mint felét. Az időközi választásokat kéthetes kampányidőszak előzi meg, amely május 10-én kezdődik.

Eugen Nicolicea parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter a kormányrendeletet ismertető sajtóértekezleten újságírói kérdésre válaszolva közölte: a jogszabály nem pontosítja, hogy indíthatnak-e jelölteket azok a pártok, amelyek 2012-ben nem jutottak parlamenti képviselethez. Hozzátette: szerinte ebben a kérdésben az alkotmánybíróság korábbi döntése az irányadó. A bíróság 2010-ben jogosnak ítélte a parlamenten kívüli alakulatok kizárását az időközi választásokból.

Ugyancsak május 25-én rendeznek időközi választást Romániában azoknak az önkormányzati tisztségeknek a betöltésére, amelyek megüresedtek. Az ország 42 megyéje közül kilencben szerveznek az EP-voksolással egy időben helyhatósági választást is. Egyebek között a Maros megyei Alsóidecsen (Ideciul de Jos) és a Temes megyei Kricsón (Criciova) új polgármestert választanak, a Temes megyei Szakálházán (Săcălaz) pedig új községi tanácsot.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>