Ismét terítékre került Brüsszelben a székelyföldi medvekérdés

Újra felvetette a székelyföldi medvetámadások ügyét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szeptember 28-án, hétfőn Brüsszelben, a Régiók Bizottsága (RB) Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának ülésén. Kifejtette, hogy a romániai medvepopuláció kivételes eset, hiszen itt a medvesűrűség messze meghaladja az európai átlagot. Ismertette a főbb adatokat: az Európai Unió területén élő barnamedvék száma eléri a 17 000-et, amelyből a legtöbbet a kárpáti barnamedve tesz ki több mint 7000 egyedszámával; az arányokat tekintve Romániában van a legtöbb medve, hiszen itt tömörül az európai barnamedvék mintegy 35–40 százaléka, a kárpáti barnamedvék több mint 80 százaléka. A medvék állandó jelenléte a településeken, ezek közelében komoly veszélyt jelent, amelyre minden érintett testületnek fokozottan figyelnie kell, hangsúlyozta a megyeelnök, aki szerint olyan intézkedésekre van szükség, amelyekkel nemcsak megelőzhetők az esetleges sérülések és károk, hanem kiszoríthatók az egyedek a lakott térségekből.Elkészült a Szegedi Vadaspark új barnamedve-bemutatója

Az emberi sérülések gyakorisága aggasztó mértékeket ölt. A medvék, élelemszerzési körútjaikon gyakran találkoznak az emberrel, számos esetben komoly sérülést eredményező támadással végződött a találkozás, ezeknek a sérüléseknek a száma évről évre nő – mondta Borboly Csaba, és ennek értelmében javasolta a Hozzájárulás az EU madárvédelmi és élőhelyvédelmi irányelvének célravezetőségi vizsgálatához című munkadokumentum 16. pontjának módosítását. A tervezetet a témában készülő jelentéshez írta a szocialisták frakciójának luxemburgi tagja, Roby Biwer (a megfelelő nyelv kiválasztásával elolvasható a következő linken: http://cor.europa.eu/hu/activities/opinions/pages/opinion-factsheet.aspx?OpinionNumber=CDR%202624/2015).

A Hargita megyei tanácselnök módosító javaslata a „károk” és „a személyi sérülések” részt is belefoglalja a potenciális konfliktusok megelőzéséről szóló részbe (kurzívval a kiegészítés): „Meggyőződése, hogy az egyes aktuálisan vitatott fajokkal kapcsolatban a földhasználók és a lakosság között felmerülő esetleges konfliktusok a kezelési tervek segítségével is megoldhatók, ha azok egyértelmű rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek meghatározzák a követendő lépéseket, és amelyekhez elegendő pénzügyi és emberi erőforrást rendelnek annak érdekében, hogy megelőzhetőek legyenek a potenciális konfliktusok vagy károk, beleértve a személyi sérüléseket, az elkerülhetetlen konfliktusok esetén pedig gondoskodni lehessen kárpótlásról”. A megyeelnök javaslatát figyelembe vették, de nem abban a formában került be, ahogyan szerette volna, ezért az RB legközelebbi plenáris ülésén is elő fogja terjeszteni.
borboly romania
Borboly Csaba megköszönte Roby Biwernek, hogy jelentéstervezetében felhívta a figyelmet a helyi problémákra, illetve hogy foglalkozik a helyi és regionális szinten elszaporodott egyedek kérdésével, és elmondta, hogy Bukarest Brüsszelre hivatkozva hárítja el a probléma megoldását, miközben Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyében nagy gondot jelent ez a kérdés.

A medvéinkre büszkék vagyunk, értéket képviselnek, de az emberi élet védelmére is oda kell figyelni – jelentette ki Borboly Csaba. A vitán részt vett Margrete Auken, az Európai Parlament tagja, Camille Gira az EU-elnökség részéről, valamint Stefan Leiner is, az Európai Bizottságtól.

Vélemények

facebook kommentek