Kolozsváron átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjakat

Kolozsváron a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepség keretében adták át vasárnap este az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjakat. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alapított elismerést Márton Evelin író, Berszán Zsolt képzőművész és Csíky Boldizsár Tamás zongoraművész kapta.

A kolozsvári Kaszinóban tartott ünnepségen a betegség miatt távol maradt Kelemen Hunor helyett Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke mondott ünnepi beszédet. Elmondta: tisztelettel kell adózni azok előtt, akik a múltban teremtettek értékeket, és akik éltetik azokat. “De ha a világunk itt megállna, ha nem tudunk újabb és újabb értéket teremteni, akkor nincs jövőnk Erdélyben, csak múltunk. A kultúra nem múzeum, hanem eleven szövet. Ha nem bővül, nem gazdagodik, akkor elpusztul” – fogalmazott Hegedüs Csilla.

Úgy vélte: a kultúra folyamatosan reflektál a társadalomra, görbe tükröt állít elé, és akkor, amikor az eltévedni készül, visszatereli a helyes útra. Ezért a kultúrát “akárhányszor megpróbálták megcsorbítani, mindig élesebbé vált”.evelin m

Márton Evelin Szalamandrák éjszakái című könyvéről Vida Gábor író kijelentette: minden bizonnyal az egyik legsúlyosabb regény, amit a mai Romániában írtak. Hozzátette, a szerző a saját történeteit mondja, de aki olvassa, meg fogja találni magát bennük.
   
Berszán Zsolt képzőművész alkotásairól Széplaky Gerda esztéta írásban elküldött méltatását olvasták fel a rendezvényen. Széplaky rámutatott: “a szigorú esztétikai koncepcióhoz és a rendíthetetlen morális mércéhez való ragaszkodás Berszánnál nem pusztán a székely lelkületet meghatározó dacból fakad, hanem egy olyan szuggesztív belső erőből, amely csak a legnagyobb művészek sajátja.”

Az előadóművészet kategóriában díjazott Csíky Boldizsár Tamás zongoraművészről Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök mondott laudációt. Kiemelte: több mint 800 koncertet és szólóestet adott Romániában és külföldön, világhírű karmesterekkel dolgozott. Hozzátette, Csíky Boldizsár Tamást gyakran hívják nemzetközi versenyek zsűrijébe, és a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia tanáraként országszerte és külföldön is tart mesterkurzusokat.

A gálát Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongorista Kolozsvár-film című szerzői és előadóestje zárta. A rendezvény résztvevői néma felállással emlékeztek meg a veronai autóbusz-baleset áldozatairól.

MTI

Vélemények

facebook kommentek