Közeledik a temesvári EB: Stefan Svitek lehet a magyar női kosárválogatott szövetségi kapitánya

Stefan Svitek lehet a júniusi Európa-bajnokságra készülő női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya. Az új szakvezető személyéről a szövetség (MKOSZ) elnöksége keddi ülésén egyeztetett az NB I-es klubok képviselőivel, és végül a szlovák szakember felkérése mellett döntött. A 48 éves Svitek – aki jelenleg a magyar válogatott Quigley Allie-t is foglalkoztató lengyel Kraków vezetőedzője – 2012-ben már irányította a nemzeti együttest, amely annak ellenére, hogy három veresége mellett ötször győzött, nem jutott ki az Eb-re. Szalay Ferenc MKOSZ-elnök közölte: remélhetőleg a jövő hétig létrejön a megállapodás.

“Három évvel ezelőtt nagyon kevésen múlt Stefan Svitek irányítása alatt az Eb-részvételünk, egy-két pont hiányzott a meccseken, és többen megsérültek” – emelte ki Szalay Ferenc, hozzátéve: az élvonalbeli klubok szerepet vállalnak a válogatott játékosok felkészítésében, és a nemzeti csapatnál várhatóan hat-hét hét jut majd az Eb előtti összetartásra.

Az MKOSZ december 31-én jelentette be, hogy Farkas Sándor már csak női szakágvezetőként dolgozik tovább, szövetségi kapitánynak pedig másik trénert nevez ki. Ennek kapcsán a szövetség vezetője kifejtette, az utánpótlás-válogatottak sikerei miatt volt szükség arra, hogy egy teljes státuszú kapitány felkéréséről határozzanak.

A férfi és női vonalon is magyar bajnoki címet szerzett Farkas 2013 februárja óta töltötte be a kapitányi posztot, ám tétmérkőzésen egyszer sem ült a kispadon. Két éve ugyanis nem jutott ki az Eb-re a válogatott, az idei kontinenstornára pedig házigazdaként nem kellett selejtezőket vívnia.Kosárlabda - Magyarország - Románia

A magyar-román közös rendezésű Eb június 11-én kezdődik Sopronban, Szombathelyen, Aradon és Temesváron. A középdöntőbe jutáshoz a nemzeti együttesnek az ötös csoportból az első háromban kell végeznie, az ellenfelek a litvánok, a szlovákok, a svédek és a címvédő spanyolok lesznek a D csoportban, amelynek meccseire Sopronban kerül sor.

MTI

Vélemények

facebook kommentek