Közvitára bocsátotta autonómiakoncepcióját Toró pártja – Bánságról is szó van a projektben

Nyilvános vitára bocsátotta autonómiakoncepcióját az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – közölte a párt sajtóirodája. Az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közlemény szerint Toró T. Tibor egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón ismertette a néppárt regionális autonómiakoncepcióját, amely meglátása szerint Románia állami modernizációjának egyik kulcsa lehet.

Az EMNP szerint a törvényalkotó folyamatnak három szakaszból kell állnia. A most közvitára bocsátott, régiókról szóló kerettörvény-tervezetet az erdélyi magyar közösség szempontjából fontos két sajátos jogállású régió, a Székelyföld és a Partium létrehozásáról rendelkező törvénytervezetek kidolgozása kell hogy kövesse. Ezt a lépést követheti a két régió statútumának a megszövegezése.Toró, T. Tibor

Toró T. Tibor közölte, a Székelyföld, valamint a Partium létrehozásáról rendelkező törvénytervezetek esetében a Székely Nemzeti Tanács és a Partiumi Autonómia Tanács álláspontját tekintik irányadónak. Az EMNP elnöke elmondta, a mostani elképzelések a Bakk Miklós politológus által vezetett munkacsoportnak – az aszimmetrikus regionalizmus elvéből kiinduló – törvényalkotó munkájának eredményeire építenek.

“Az általunk javasolt törvénycsomag nemcsak a Székelyföld sajátos jogállású közigazgatási régió létrejöttére teremt lehetőséget, hanem az ország egyéb régióira, például a Partiumra, Bánságra, Dobrudzsára vagy Észak-Bukovinára is alkalmazható” – idézte Toró T. Tibort a párt közleménye.

A bejelentés szerint a nyilvános vita április és május folyamán zajlik, a szakmai koordinációra pedig Bakk Miklós politológust és a Bálványos Intézetet kérik fel. A EMNP elnöke hozzátette, egyeztetést kezdeményeznek az RMDSZ szakértői bizottságával is, noha a testületről egyelőre nem sokat tudni. Az EMNP március 12-én színvallásra szólította fel autonómiaügyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) és azt kérte, hogy a szövetség március 15-ig mutassa be székelyföldi autonómiatervezetét.

Az RMDSZ 2013 májusában tartott csíkszeredai kongresszusán döntött arról, hogy törvénytervezetet nyújt be Székelyföld területi autonómiájából. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök előbb 2013 végére, majd 2014 január végére ígérte a tervezet közvitára bocsátását, ez azonban mindeddig nem történt meg. A szövetség egyhónapos közvita után készült benyújtani a törvényhozásba autonómiatervezetét.

Korábban csak az RMDSZ belső ellenzékéhez tartozó képviselők nyújtottak be hasonló tervezeteket a román törvényhozásban, ezeket a szövetség vezetése nem támogatta.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>