Közzétette az RMDSZ a tavalyi költségvetését

Közzétette a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a honlapján a tavalyi költségvetését, miután bírálatok érték amiatt, hogy átláthatatlan, mire költi a számára biztosított román állami támogatást, amelyet a romániai magyarság érdekképviseleti szervezeteként kap – adta hírül pénteken este a Transindex című erdélyi hírportál.

A portál szerint ez nem csak az RMDSZ esetében számít újdonságnak, hanem a romániai gyakorlatban is. Klaus Iohannis elnök július közepén hirdette ki azt a törvénymódosítást, amely értelmében a pártok és a közpénzt felhasználó sportegyesületek, civil szervezetek is kötelesek a sajtó vagy az állampolgárok kérésére közérdekű adatokat szolgáltatni működésükről és gazdálkodásukról.kelemen rmdsz

Az RMDSZ által közzétett adatok szerint a szövetség 2015-ben összesen 23 684 081 lejből gazdálkodott, ebből több mint 22 millió lej a román államtól kapott támogatás.

A költségvetésből több mint 8,4 millió lejt a Communitas Alapítványon keresztül romániai magyar civil szervezetek különböző programjainak támogatására költöttek nyílt pályázati rendszeren keresztül. A második legnagyobb tétel az a több mint 7,1 millió lej, amelyet az RMDSZ elnöki hivatala, a főtitkárság, a nőszervezet és a területi szervezetek működésére, az alkalmazottak fizetésére, valamint a székházfelújításokra, az autópark bővítésére és különböző beruházásokra fordítottak.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke május elején az MTI-nek úgy nyilatkozott, eddig sem volt és ezután sem lehet titok, hogy a szövetség mire fordítja a román költségvetési támogatást.

Az RMDSZ elnöke azt követően nyilatkozott, hogy az Átlátszó Erdély blog cikksorozatot tett közzé, amelyben a román kormányhoz benyújtott közérdekű adatigénylés révén megszerzett dokumentumok alapján próbált betekintést nyerni az RMDSZ pénzügyeibe.

MTI

Vélemények

facebook kommentek