Lemondott a liberálisok pártvezetése a választási eredmények miatt

crin-antonescu-1024x577-710x401Lemondott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) éléről Crin Antonescu pártelnök, és a párt teljes elnöksége hétfőn, mivel a párt a várakozásokon alul szerepelt az európai parlamenti (EP-) választásokon. A húsz százalék fölötti támogatottságot remélő ellenzéki PNL a voksok kevesebb mint 15 százalékát szerezte meg. Antonescu a hétfői tanácskozás után közölte, hogy a PNL állandó tanácsa tudomásul vette az elnökség lemondását, amely ügyvivőként fogja vezetni a pártot a rendkívüli tisztújító kongresszusig. Antonescu elmondta, a PNL állandó tanácsa elfogadta azt a javaslatot, hogy a párt EP-mandátumot szerzett hat képviselője kérje csatlakozását az európai néppárti frakcióhoz.

A PNL kizár minden kormányzati vagy parlamenti együttműködést a Victor Ponta miniszterelnök vezette, az EP-választáson győztes román Szociáldemokrata Párttal (PSD) – tette hozzá Antonescu.

“Victor Ponta nevetséges módon próbálja megosztani pártunkat, és szétforgácsolni az ellenzéket. Pártunk nehéz pillanatban van, de álláspontunk továbbra is szilárd: nem fogunk együttműködni a szociáldemokratákkal” – hangoztatta Crin Antonescu, arra utalva, hogy Ponta a választások után felhívást intézett a liberálisokhoz, hogy alakítsák újra a 2012-es választásokon győztes Szociálliberális Szövetséget.

A PNL állandó tanácsának ülésére Calin Popescu Tariceanu, a PNL-ből februárban kilépett volt pártelnök is megérkezett, de kitessékelték a teremből. Tariceanu a szociáldemokratákkal való együttműködés híveként került összetűzésbe a PNL most távozó vezetésével. A PNL-ből való távozása után a szociáldemokrata többség Tariceanut megválasztotta a román szenátus elnökévé.
Romániában ősszel államfőválasztást tartank. Ennek kimenetelét döntő módon befolyásolhatja, hogy a liberálisok a jobboldali erőket, vagy volt kormányzati szövetségesüket, a Victor Ponta vezette szociáldemokratákat támogatják.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>