Lia Olguţa Vasilescu: 2018. január elsejétől minden fizetés 25 százalékkal nő

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter hétfő este a román közszolgálati televízió (TVR 1) műsorában úgy nyilatkozott, hogy 2018. január elsejétől minden közalkalmazotti fizetés 25 százalékkal nő. Azt mondja, a béremelések „perverz hatása” éppen az, hogy több pénz folyik be az államkasszába – írja a Mediafax hírügynökség.

„2018. január elsejétől minden közalkalmazotti fizetés 25 százalékkal nő, majd addig a szintig, ameddig 2022-ig nőnie kell, minden évben hozzáadódik még egy-egy negyed” – magyarázta a tárcavezető.

Lia Olguța Vasilescu

Lia Olguța Vasilescu

Elmondása szerint jelen pillanatban a romániai bérezési rendszerhez 63,5 milliárd lejre van szükség, amihez 2020-ig további 32 milliárd lej adódik hozzá, és szerinte az évi 10 milliárdos növekedést a költségvetés elbírja.

„A kormányzás első három hónapja utáni prognózisok még optimistábbak, mint amit mi gondoltunk. Egyébként a fizetésemelések perverz hatása éppen az, hogy több pénz folyik be az államkasszába, és elmondhatom, hogy 2018-ban minden fizetés- és nyugdíjemelés – beleértve az eddig elfogadottak is – 16 milliárd lejes ráfordítást jelent. 10 milliárd fizetésekre, 6 milliárd a nyugdíjakra, a pénzek pedig a következő forrásokból származnak majd: 3,5 milliárd lej a hozzájárulásokból, ami a 10 milliárdos fizetésemelésből jön vissza az államnak” – fejtette ki Vasilescu.

„(A fizetések – szerk. megj.) nem nőnek olyan ütemben, hogy önök jachtokat, luxusautókat vagy kastélyokat vegyenek. Önök ezeket a pénzeket fogyasztásra fogják fordítani, és ezek második körös hatást gyakorolnak majd, ami újabb adókat és illetékeket hoz az államkasszába” – fejtette ki a munkaügyi miniszter, aki szerint ez a „második körös hatás” 2,7 milliárd lejt jelent. Ugyanakkor – tette hozzá – a minimálbér emelése is további 1,8 milliárd lejjel gyarapítja meg a hozzájárulások értékét.

mediafax.ro

Vélemények

facebook kommentek