Magyar Hagyományok Napja Temesváron

magyar hagyomanyok napjaSzínes programkínálattal várják a temesvári magyarságot április 26-án. A hagyományok napján kiemelt szerep jut a székely népzenének és néptáncnak, valamint a székely termékeknek.

Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programja jóvoltából népes csapat vesz részt a szórványmagyarság ünnepén, szombaton Temesváron. Még a tavaly év szeptemberében tartott megbeszélésen Molnár Zsolt Temes megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő ismertette a Magyar Hagyományok Napja kezdeményezést, kérve a Hargita megyei partnereket, hogy lehetőségeik szerint tegyék színesebbé a rendezvényt.

Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője, az Összetartozunk program felelőse a székelyföldi értékek bemutatását szorgalmazta, hisz minél jobban megismerjük egymás múltját, annál összetartóbb jövőt építhetünk.

A szót tett követte, így a szórványprogramnak köszönhetően több Székely termék védjeggyel rendelkező gazda mutatja be és kínálja portékáit, ugyanakkor betekintést nyújtanak a népi mesterségek fortélyaiba, lehetőség lesz fafaragásra, nemezelésre és gyöngyfűzésre. Emellett a Madéfalvi Ifjúsági Néptáncegyüttes tagjai felcsíki és vajdaszentiványi táncokat ropnak majd a színpadon.

A nap további programjában bográcsozás, valamint a kazincbarcikai Galagonya Citerazenekar fellépése is szerepel, és természetesen a temesvári tánccsoportok sem hiányozhatnak a fellépők sorából.

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>