Magyar települések pályázatát is várják a Finnugor Kulturális Főváros címre

Magyar falvak, községek és városok is pályázhatnak május 31-ig programterveikkel a 2015-ös Finnugor Kulturális Főváros címre. A pályázatok elbírálásakor a zsűri előnyben részesíti azokat a településeket, amelyek nagy régiót lefedő és a település határain is átnyúló programsorozattal neveznek – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.
varkert budapest
Az érdeklődők egyelőre angol és orosz nyelven nyújthatják be pályázataikat május 31-ig írásban, de a következő hetekben magyarul is elérhetővé teszik a szükséges dokumentumokat a www.uralic.org weboldalon.

A Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN), a finn Rokonnépek Barátai Egyesület és az észt U-Turn civil szervezet közös felhívására beküldött pályázatokról idén is két fordulóban dönt a nemzetközi zsűri, amelynek finn, udmurtföldi, észt  és magyar tagja is van. A három legjobb koncepciót beküldő településnek személyes bemutatkozási lehetőséget biztosítanak, a győztest pedig október 18-án mutatják be a Rokon Finnugor Népek Napján, Sztarije Bigiben.

Az első Finnugor Kulturális Főváros cím égisze alatt futó programoknak idén egy udmurt falu ad otthont. Sztarije Bigiben ebből az alkalomból több mint 20 rendezvényt – többek között kulturális fesztiválokat, oktatási programokat, falusi turizmushoz köthető eseményeket – tartottak. A programsorozat része volt egy magyar nap március 19-én, amelyen részt vett Íjgyártó István moszkvai magyar nagykövet és a moldvai csángó népzenét képviselő Csürrentő együttes is fellépett.

A MAFUN által életre hívott programsorozat olyan nemzetközi, kulturális, civil és gazdasági kezdeményezés, amelynek célja a finnugor nemzetek identitását és együttműködését erősíteni.

MTI

Vélemények

facebook kommentek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>